- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sud u Holandiji započeo proces u slučaju „skitskog zlata“: Hoće li se artefakti vratiti na Krim?

© Sputnik / Sputnjik / Uđi u bazu fotografijaSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Vrhovni sud Holandije primio je 26. januara kasacionu žalbu koju su uložili muzeji sa Krima na odluku apelacionog suda u Amsterdamu koji je presudio da se kolekcija „skitskog zlata“ preda Ukrajini.
„Slučaj o 'skitskom zlatu' sada je u fazi preliminarnog administrativnog procesa“, izjavila je za Sputnjik portparolka suda u Holandiji Tea Tjerdema.
Generalni tužilac Holandije podsetio je da je u oktobru 2021. godine Apelacioni sud u Amsterdamu doneo odluku da kolekcija „skitskog zlata treba da bude predata Ukrajini“.
„Ta odluka bi mogla ostati na snazi“, navodi se u zaključku tužioca.
Očekuje se da će Vrhovni sud Holandije doneti presudu u slučaju „skitskog zlata“ 15. septembra 2023. godine.
Ranije je stalni predstavnik Republike Krim pri predsedniku Rusije, vicepremijer krimske vlade Georgij Muradov izjavio da će se sudbina zbirke krimskih muzeja „Skitsko zlato” rešiti sa završetkom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Po njegovom mišljenju, zbirka će se vratiti na Krim jer „ako (dođe) do denacifikacije Ukrajine, onda antinacistička Ukrajina koja će biti spremna za saradnju neće prisvojiti tu kolekciju“.
Apelacioni sud u Amsterdamu je 26. oktobra prošle godine doneo odluku da Muzej „Alard Pirson“ treba da preda Kijevu „Skitsko zlato“, oko 2.000 artefakata iz krimskih muzeja, na čuvanje do „stabilizacije situacije na Krimu“.
Međutim, Univerzitet u Amsterdamu je saopštio da će kolekcija i dalje ostati u Holandiji, sve dok Vrhovni sud ove zemlje ne donese konačnu odluku. Muzeji Krima su na tu odluku uložili kasacionu žalbu Vrhovnom sudu Holandije.
„Skitsko zlato“ je u stvari kolekcija od oko 2.000 artefakata iz četiri krimska muzeja koji su pozajmljeni za izložbu amsterdamskom muzeju „Alard Pirson“ početkom februara 2014. godine pre nego što se Krim ujedinio sa Rusijom.
Avgusta 2014. muzej je odlučio da eksponate ne preda ni Ukrajini ni Krimu dok sud ne donese odluku ili dok dve strane ne postignu dogovor.
Okružni sud u Amsterdamu je 14. decembra 2016. izašao sa stavom da kolekcija treba da bude predata Kijevu prema holandskom zakonu o kulturnom nasleđu, a Krim se nakon toga žalio na odluku. U julu 2019. doneta je još jedna odluka – da Konvencija UNESKO iz 1970. godine na koju se pozivao Kijev nije primenjiva na ovaj slučaj. Moskva nastavlja svoju borbu za vraćanje blaga na Krim.
Zlatni češalj. Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
„Opasan presedan“: Ko otima krimsko zlato
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala