- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sputnjik na setu filma „Kruna“: Na ovom brodu ljubav i čovečnost su iznad svega /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila produkcija filma KrunaSa snimanja filma Kruna
Sa snimanja filma Kruna - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Autorska ekipa filma i serije „Kruna“, stigavši do polovine snimanja, predstavila je danas medijima deo mnogobrojne glumačke ekipe. U prijatnom ambijentu broda na Dunavu, Sputnjik je pokušao da sazna šta nam to za jesen sprema režiser hit filma „4 ruže“ Vasilije Nikitović.
Film „Kruna“ prati život četvoro muzički nadarenih vršnjaka koji osamdesetih godina beže iz doma za nezbrinutu decu jer im uprava ne dozvoljava da pevaju i sviraju. Kada se upuste u nepoznato, upoznaće Romana – kralja muzike, koji će im promeniti živote. Mnogo godina kasnije doći će na prag velike slave i popularnosti, a njihovi zaveti iz detinjstva biće zaboravljeni.
Reditelj i jedan od producenata projekta Vasilije Nikitović za Sputnjik je napravio paralelu između svog prethodnog filma „4 ruže“ i „Krune“.
„Ideja 'Krune' je čista, ona govori o suštini. Moj profesor muzike mi je rekao: 'Ako znaš da zviždiš, biće sve u redu'. I mi upravo zviždimo jednu dobru melodiju, a ogromna ekipa profesionalaca kao simfonijski orkestar izvodi ovu melodiju. Ovo što smo do sada videli i snimili je i za mene vanserijski. Nije Bergman, nije Tarkovski, ali blizu smo“, poručuje Nikitović za Sputnjik.
On ne krije da je ponovo imao punu podršku glavnog glumca u realizaciji projekta:
„Ovog filma ne bi bilo bez Gagija Jovanovića. On je moj blizak prijatelj. Zajedno smo smislili ovu priču. Tri godine smo je razrađivali, stavili na papir i proizvodimo, kako kažu, eksponiramo - filmsku traku“.
© Sputnik / Maša RadovićEkipa filma "Kruna"
Ekipa filma Kruna - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Ekipa filma "Kruna"
U ovoj, kako je autori nazivaju, muzičkoj bajci sa elementima trilera, pored mnogobrojnih glumačkih zvezda, dominiraju deca.
„Prvo smo odabrali decu na jednom ogromnom kastingu. Tri meseca smo radili sa njima. I onda su odrasli glumci morali da gledaju kako se to radi“, kroz smeh poručuje Vasilije za Sputnjik.
Dragan Gagi Jovanović, svoju drugu saradnju sa Nikitovićem obrazlaže time što su se njih dvojica našli na istim „talasnim dužinama“.
„Imamo isti pogled na umetnost i na život uopšte. Drugačiji smo od uobičajenih filmskih radnika. Mi nismo od onih koje motiviše novac ili neka slava. Mi smo ti koji zaista, kao deca, želimo da se lepo zaigramo, da napravimo nešto čime bismo rekli naše mišljenje. I ovoga puta smo zauzeli stav. Bio je to dug proces ali uspeli smo da ga započnemo i sve ide fino svojim tokom. Možda malo sa strane kad se pogleda izgledamo haotično, ali mi funkcionišemo fenomenalno“, objašnjava Jovanović za Sputnjik.
© Sputnik / Maša RadovićPetar Strugar, Vasilije Nikitović, Dragan Jovanović i Nikola Vujović
Petar Strugar, Vasilije Nikitović, Dragan Jovanović i Nikola Vujović - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Petar Strugar, Vasilije Nikitović, Dragan Jovanović i Nikola Vujović
Gagi, koji tumači lik Romana, kaže da mu je najveći izazov kod ove uloge bio da izuči romski jezik i mentalitet. Dodaje da u filmu ima puno pesme, muzike i igre, i da je priča rasterećena duboke političke pozadine.
„Želim da izbegnem politiku na sve načine. To je, naravno, nemoguće. Jer politika je ušla u sve pore društva, i u umetost. Međutim mi se junački držimo. Stavili smo ispred svega ljubav i čovečnost i to je ono što mi hoćemo da kažemo i poručimo ljudima. To je jedini spas“, zaključuje glumac.
Glumica Iva Štrljić nam je rekla da njoj Nikitović uvek dodeli specifične uloge.
„Ogromno mi je zadovoljstvo što sarađujem sa Vasilijem. Ova saradnja ima jednu posebno emotivnu crtu zato što sam ja igrala u njegovom filmu 'Bandera' još na fakultetu. U filmu 'Kruna' igram pevačicu Gocu. Nazvala bih je jednom ekscentričnom ženom“, ističe Štrljićeva za Sputnjik.
Ona je sigurna da će gledaoci zavoleti njen lik.
„Ono što volim da provučem kroz sve svoje karaktere i na čemu se ovde insistiralo jeste taj jedan komični element. Goca jeste neko koga će, ja verujem, publika zavoleti baš zbog tog njenog unutrašnjeg šarma i zbog te njene simpatične šašavosti koju sa sobom nosi“, kaže glumica za Sputnjik.
© Sputnik / Maša RadovićGlumice Iva Štrljić i Jana Milić - Ilić na druženju s medijima povodom snimanja filma i serije "Kruna"
Glumice Iva Štrljić i Jana Milić - Ilić na druženju s medijima povodom snimanja filma i serije Kruna - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Glumice Iva Štrljić i Jana Milić - Ilić na druženju s medijima povodom snimanja filma i serije "Kruna"
Mnogobrojnu glumačku ekipu činei: Srđan Žika Todorović, Vuk Kostić, Petar Strugar, Vanja Ejdus, Igor Benčina, Jana Milić – Ilić, Gordan Kičić, Andrija Kuzmanović... Ime jedne od glavnih glumica držano je u tajnosti do danas. U pitanju je Una Bregović, koju ćemo imati prilike da vidimo prvi put na filmu. Njen otac, Goran Bregović, komponovao je muziku za ovo ostvarenje.
Premijera filma je planirana na jesen, a posle bioskopske distribucije biće prikazan na televiziji u vidu serije od 12 epizoda.
Prvi film u kome Srbin sa Kosova oslobađa Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2019
Prvi film u kome Srbin sa Kosova „oslobađa“ Beograd
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala