- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Godišnjica probijanja blokade Lenjingrada – Rusija neće dozvoliti da nacizam oživi

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGodišnjica probijanja blokade Lenjingrada
Godišnjica probijanja blokade Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Rusija danas obeležava 79. godišnjicu potpunog oslobođenja Lenjingrada od fašističke blokade tokom Drugog svetskog rata. Grad na Nevi je izdržao blokadu zahvaljujući hrabrosti naroda čiji podvig neće biti zaboravljen, a Rusija neće dozvoliti da nacizam oživi, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Lenjingradci se nisu predali. Grad je opstao zahvaljujući junaštvu i snazi duha naroda, veri u pobedu. Njihov podvig nikada neće biti zaboravljen. Nikome nećemo dozvoliti da oživi nacizam kako se tragedija ne bi ponovila“, poručio je Volodin, podsećajući da su stanovnici Lenjingrada morali da plate strašnu cenu.

Besmrtni podvig branilaca – neprolazni primer hrabrosti

Predsednica Saveta federacije Rusije Valetina Matvijenko izjavila je da je besmrtni podvig branilaca Lenjingrada postao primer hrabrosti i samopožrtvovanja sovjetskog naroda.
„U Rusiji je 27. januar najvažniji datum u njenoj vojnoj istoriji – Dan potpunog oslobođenja Lenjingrada od fašističke blokade. Nacistička komanda je uništenje Lenjingrada bila odredila kao strateški i politički zadatak“, podseća Matvijenko.
Kako je istakla, intenzivna bombardovanja i artiljerijska granatiranja protivnika, gubici prijatelja i porodice, glad i hladnoća bili su najteža iskušenja kroz koja su prošli stanovnici Lenjingrada.

„Besmrtni podvig branilaca Lenjingrada je neprolazni primer hrabrosti i samopožrtvovanja sovjetskog naroda, simbol bezuslovne ljubavi prema otadžbini. Što više vremena prolazi od ratnih godina, to je istaknutija i značajnija njihova veličina. Danas saginjemo glave pred onima koji su nam dali mir i slobodu. Bol i tuga zbog dana blokade zauvek će ostati u našim srcima", poručila je predsednica Saveta federacije Rusije.

Opsada Lenjingrada trajala je 900 dana, od 8. septembra 1941. godine do 27. januara 1944. godine. Jedini put — Put života, kojim je dostavljana hrana u grad, bio je preko zaleđenog Ladoškog jezera. Obruč je probijen 18. januara 1943. godine, ali su do potpunog oslobođenja, 27. januara 1944. godine, stanovnici grada na Nevi čekali još praktično godinu dana.
Danas istoričari jednoglasno priznaju da je opsada Lenjingrada, nakon Holokausta, bila najveći genocid u Evropi za vreme Drugog svetskog rata.
Gradski sud u Sankt Peterburgu je u oktobru 2022. godine proglasio postupke nacista tokom blokade Lenjingrada ratnim zločinom i genocidom nad sovjetskim narodom. Na osnovu materijala koje je prikupilo gradsko tužilaštvo procenjuje se da je broj žrtava blokade Lenjingrada iznosio najmanje 1.093.842 ljudi.
Lenjingrad pod blokadom - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2019
Rusija objavila tajne dokumente o probijanju opsade Lenjingrada
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na ceremoniji otkrivanja spomenika žrtvama opsade Lenjingrada u Jerusalimu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2020
Putin: Grad pod opsadom dao 144 tona krvi za vojnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala