- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Generalni sekretar UN: Neonacizam glavna unutrašnja pretnja za neke države

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Neonacizam je glavna unutrašnja pretnja za neke države, izjavio je povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

„Pokreti neonacista, pristalice nadmoćnosti bele rase svakim danom postaju sve opasniji. Oni praktično danas predstavljaju pretnju broj jedan po unutrašnju bezbednost čitavog niza država i pretnju koja se razvija brže od drugih“, rekao je Gutereš i dodao je gorka istina da antisemitizma ima svuda i da je ta pojava na rekordno visokom nivou.

U poslednjih godinu dana ortodoksni Jevreji bili su meta napada na ulicama Menhetna, đacima su se rugali u Melburnu, baneri sa porukama mržnje bili su postavljeni na mostu na auto-putu u Los Anđelesu a kukasti krstevi su balonima spušten na spomenik žrtvama u Berlinu, naveo je generalni sekretar.
Podsetimo, Generalna skupština UN je u decembru usvojila rusku Rezoluciju „Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih vidova praksi koje doprinose eskalaciji modernih formi rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti“.
Za Rezoluciju je glasalo 120 država, 10 je bilo uzdržano a protiv 50, među njima, Nemačka, Austrija, Italija, Kanada, Češka, Estonija, Francuska, Mađarska, Japan, Letonija, Poljska, Španija, Ukrajina, Britanija, SAD.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Putin: Rusija vodi politiku koja sprečava da se zločini poput Holokausta ponove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala