- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dve pande bi mogle da zakomplikuju odnose između Finske i Kine

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaPanda u moskovskom zoološkom vrtu
Panda u moskovskom zoološkom vrtu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Dve pande, koje je Kina pozajmila Finskoj pre pet godina, mogle bi da utiču na trgovinske odnose dve zemlje, ukoliko Helsinki ne obezbedi sredstva da ih zadrži, jer zbog pandemije pande nisu postale unosna turistička atrakcija, a troškovi njihovog čuvanja iznose 1,5 miliona evra godišnje.
Nakon potpisivanja sporazuma sa Kinom tokom posete predsednika Si Đinpinga Helsinkiju 2017. godine, dve pande su pozajmljene finskom zoološkom vrtu Ahtari godinu dana kasnije, objavio je danas Juroaktiv.
Očekivalo se da će dve pande, Lumi i Piri, postati glavna turistička atrakcija u zoološkom vrtu, ali zbog pandemije i velikih troškova koje te životinje zahtevaju zoo vrt je upao u velike dugove.
Čuvanje pandi košta oko 1,5 miliona evra godišnje, sa uračunatom, ali neobjavljenom sumom od oko milion evra koja ide Kini kao deo, kako se navodi, „zajma za uzgoj”.
Finske vlasti su bile prinuđene da intervenišu povodom tog pitanja, iako prema sporazumu pande treba da ostanu u Finskoj više od 10 godina, pri čemu je finski ministar poljoprivrede Anti Kurvinen povukao u sredu planirano budžetsko finansiranje od pet miliona evra.
„Radna grupa će se baviti budućnošću pozajmljenih pandi jer to pitanje mora uskoro da se reši“, napisao je Kurvinen na Tviteru.
Pitanje je prosleđeno radnoj grupi u kojoj su zvaničnici ministarstava poljoprivrede i finansija.
Za sada ostaje nejasno ko će nastaviti da plaća obaveze prema Kini, a, iako finske vlasti traže osnivanje fondacije za pronalaženje potrebnih sredstava, oprezne su kada su u pitanju posledice koje bi mogle da nastanu u trgovini dve zemlje, ukoliko bi Helsinki vratio pande Kini.
Pande su pozajmljene na 1000. godišnjicu finske države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala