- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Đedovićeva i Bocan-Harčenko razgovarali o energetskoj saradnji Srbije i Rusije

© Foto : Ministarstvo energetike i rudarstvaAleksandar Bocan-harčenko i Dubravka Đedović
Aleksandar Bocan-harčenko i Dubravka Đedović - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Saradnja Srbije i Rusije u oblasti energetike i bilateralna saradnja bile su teme današnjih razgovora ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom, saopštilo je to ministarstvo.
Đedović je rekla da je Rusija važan energetski partner i da se u ovim izazovnim vremenima vidi značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.
"Obezbedili smo stabilno snabevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovali puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u Srbiji što je od velikog značaja za energetsku bezbednost s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava", rekla je ona.
Dodala je da Srbija i Rusija zajedno rade na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1.
"U ovoj godini očekujemo kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti njihov radni vek“, rekla je ona.
Istakla je i da je za Srbiju najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, te dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

„Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima”, rekla je Đedovićeva.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti.
On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala