- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Direktor EPS-a: Normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskim rudnicima

Rudarski basen Kolubara - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Direktor EPS-a Miroslav Tomašević izjavio je da će, nakon što kolubarski rudnici od utorka isporučuju manje uglja zbog klizišta, u toku dana biti apsolutno normalizovana proizvodnja uglja.
Tomašević je za RTS rekao da Srbija sada ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, dodajući da smatra da će se taj trend zadržati.
„Bilo je jedno poskupljenje koje se sad realizuje od 1. januara, najavljena su nova, da li će se ostvariti to ne zavisi isključivo od EPS-a. EPS-u su potrebne investicije, ali on ima i svoje unutrašnje resurse, EPS je taj koji podnosi zahtev za povećanje cene električne energije, a konačnu odluku donosi država“, napomenuo je Tomašević.
Što se tiče kolubarskih kopova, Tomašević je naveo da je od sinoć u pogonu rotorni bager 1201 u rad.
„Tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana proizvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona“, kazao je Tomašević.
Na pitanje zašto se razlikuju podaci Kolubarskih rudnika, koji tvrde da su zalihe uglja 5,4 odsto iznad plana, i ministarke energetike Dubravke Đedović, koja je upozorila da je na deponijama 30 posto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je odgovorio da izgleda da je došlo do zabune u podacima i da se deponije nalaze na termoelektranama.
„Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou milion i 470 hiljada. Kada pričamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto, proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova. Osim kolubarskih rudnika imamo i rudnik Drmno. Proizvodnja uglja u Srbiji je na nivou 90 do 95 hiljada“, naglasio je Tomašević.
Naveo je da se proizvodnja EPS-a sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji iznosi 30 odsto.
Tomašević je ukazao je da postoje periodi godine kada ni mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje, dodajući da se to dešava i ove zime.
„Kada bismo poredili ovu i prošlu zimu, mi zanemarljivo malo uvozimo struje. Za jučerašnji dan 117 gigavat-sati je bila potrošnja u Srbiji. Uvezli smo planski za mesec januar, to radimo unapred, za jučerašnji dan smo kupili 3,7 gigavat-sati, a izvezli 8,8, dakle 5 gigavat-sati smo više izvezli struje. Mi smo na nivou 122 do 125 proizvodnje što zadovoljava konzum u zimskom periodu, mi ne zavisimo više od uvoza struje“, naglasio je Tomašević.
Prema njegovim rečima, prioritet za EPS su investicije i to u zelene kapacitete. Preduzeće sa državom razvija projekat gradnje HE Bistrica, već se gadi vetropark u Kostolcu, a najavljeno je i više solarnih elektrana.
Na pitanje kada se može očekivati neki od tih kapaciteta na mreži, Tomašević navodi da će na mreži najpre biti blok Kostolac B3 i da očekuje proizvodnju u četvrtom kvartalu.
„To je blok od 350 megavata i izgrađen je po najmodernijim standardima. Kada pričamo o proizvodnji iz uglja, EPS poštuje sve norme u emisiji štetnih gasova, kao i sve ostale propisane norme“, rekao je Tomašević.
Ukazao je da se ne treba skoncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu.
Naveo je da, što se tiče zelene energije, EPS proizvodi 30 odsto iz hidrokapaciteta, a da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a biti pušten u rad sledeće godine.
SRBIJA
Pokrenulo se klizište od 300.000 kubika: Detalji havarije u „Kolubari“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala