- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugari besni: Aušvic je oslobodila Crvena armija, a ne savezničke snage

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZarobljenici u logoru u Aušvicu
Zarobljenici u logoru u Aušvicu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Bugarska socijalistička partija odala je počast sećanju na žrtve Holokausta, položivši cveće na spomenik Sovjetskoj armiji u Sofiji. Mnoge Bugare je, međutim, razljutilo to što se i u Sofiji i Evropi prećutkuje presudna uloga Crvene armije u oslobađanju logora smrti Aušvic.
On je pozvao da se nikada ne zaborave tragični događaji koji su se dogodili tih godina.
„Položili smo cveće na spomenik Sovjetske armije i ponovo poručili da pamtimo. Nastavljamo da pominjemo tragične priče žrtava Holokausta kako bi nove generacije znale da se ovakav genocid ni za šta na svetu više ne sme dozvoliti. Nikada više! Na ovaj dan 1945. godine vojnici Crvene armije oslobodili su preživele iz nacističkog koncentracionog logora Aušvic“, istakao je on.
Takov je podsetio da je prvog novembra 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila ovaj dan zvaničnim Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.
Fotografije sa događaja objavio je na svojoj stranici na društvenim mrežama predsednik gradskog odbora socijalista Sofije Ivan Takov, kao i ruska ambasada.
Ispod objave neki korisnici su izrazili ogorčenost, jer se u medijima danas ne pominje Crvena armija.

„Danas smo čuli da su Osvjenćim, navodno, oslobodile savezničke snage. Prema podacima, logor smrti oslobodila je 60. armija fronta maršala Konjeva! A, ‘saveznici’ su stajali na svojim položajima“, napisala je jedna korisnica na društvenim mrežama.

Ispod objave drugog socijaliste Kalojana Pargova, deo komentatora je takođe ogorčen odlukom Poljske da na memorijalni događaj u čast oslobađanja Osvjenćima ne pozovu ruskog ambasadora.

„Crvena armija je spasila Jevreje, ruske ratne zarobljenike, Rome i ostale koji su dospeli u najveću fabriku smrti, Osvjenćim, i bestidni Poljaci nisu pozvali rusku delegaciju na 78. godišnjicu oslobađanja, a najveći deo od njih čine sinovi i unuci njihovih oslobodilaca! Neka je sram i stid Poljake i Evropsku uniju!“, istakla je druga korisnica.

Neki korisnici su i na svojim ličnim nalozima izrazili žaljenje što ulogu SSSR u pobedi nad nacizmom prećutkuju, uključujući i bugarske političare (danas je bugarski predsednik Rumen Radev samo pomenuo da Bugarska tokom Drugog svetskog rata nije dala da se u koncentracione logore pošalju njeni građani jevrejskog porekla).
„Zašto se bugarski političari boje da pomenu imena Crvene armije i Rusije koja je spasila svet od nacističke kuge? Zar nedostatak sopstvenog stava, podstaknut novim metodama i direktivama naših gospodara iz EU, koji nas tera da ignorišemo istinu da bismo bili „dostojni Evropljani“, čini čast bugarskoj političkoj eliti?“, zapitala se još jedna korisnica.
U poljskom Osvjenćimu danas je obeležena 78. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Aušvic-Birkenau, međutim, nijedan ruski zvaničnik nije pozvan da prisustvuje ovom događaju.
Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Putin: Rusija vodi politiku koja sprečava da se zločini poput Holokausta ponove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala