- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Biće brutalno“: Bankarski giganti spremaju velika otpuštanja

© AP Photo / Richard DrewGoldman Saks
Goldman Saks - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
Pratite nas
Svetski bankarski giganti se spremaju za najobimnija smanjenja radnih mesta od globalne finansijske krize 2008. godine, pošto su rukovodioci pod pritiskom da smanje troškove nakon kolapsa prihoda od investicionog bankarstva, piše „Fajnenšel tajms“.
Otpuštanja, za koja se očekuje da će brojati na desetine hiljada, predstavljaju promenu pravca u odnosu na masovno zapošljavanje u bankarskom sektoru u proteklih nekoliko godina i oklevanju da otpuštaju osoblje tokom pandemije kovida 19, ocenjuje list.
„Smanjenje radnih mesta koje sledi biće izuzetno brutalno“, izjavio je Li Taker, vlasnik firme za finansijske usluge „Silvermajn partners“.
Prema njegovim rečima, u pitanju je resetovanje, jer su banke prekomerno zapošljavale u poslednje dve do tri godine.
Banke, među kojima „Kredi Svis“, „Goldaman Saks“, „Morgan Stenli“ i „Banka Njujork Melon“, već su počele da gase više od 15.000 radnih mesta poslednjih meseci, a stručnjaci očekuju da će i drugi da slede njihov primer.
Goldamn Saks“ je nedavno započeo proces otpuštanja do 3.200 zaposlenih, što je 6,5 odsto radne snage. Banka sa Volstrita otpušta sličan broj osoblja kao 2008. godine tokom svetske finansijske krize, ali je u to vreme radna snaga iznosila dve trećine od sadašnjeg broja.
„Morgan Stenli“ je u decembru otpustio 1.800 zaposlenih, što je nešto iznad dva odsto ukupne radne snage.
„Banka Njujork Melon“ planira u prvoj polovini godine da otpusti nešto manje od tri odsto radne snage, što je oko 1.500 zaposlenih.
Do sada najveće rezove najavio je „Kredi Svis“. U oktobru prošle godine, banka je najavila da će ukinuti 9.000 radnih mesta u naredne tri godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala