- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Španija i Kanada šalju tenkove Kijevu; UN se zalažu za mir u Ukrajini

Pratite nas
U toku je 337. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske snage su ušle u Ugljedar, u toku su žestoke borbe. Zelenski priznao da ruske snage napreduju na istoku. Nemački „leopardi“ mogli bi da stignu u Ukrajinu krajem marta, saopštio Berlin. ljljau
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 26.01.2023
Saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearke nije tačno i predstavlja provokaciju, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Ova informacija nije tačna. Nike bilo nikakvih eksplozija, a posebno snažnih, u krugu nuklearke. Očigledno je u pitanju neka lukava igra ili trik IAEA sa ciljem provokacije ili nekih koraka za diskreditaciju situacija u regionu“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, IAEA očigledno sledi cilj da dovede u pitanje sposobnost ruskih oružanih snaga da garantuju bezbednost i zaštite nuklearnu elektranu od granatiranja iz Ukrajine.
„Stiče se utisak da IAEA ispunjava političku volju kijevskog režima i njihovih gospodara, koji su zabrinuti za uspešne ofanzivne operacije ruske vojske na zaporoškom delu linije fronta i stoga pokušavaju da je uspore na sve moguće načine, uključujući i širenjem dezinformacija“, ocenio je Rogov.
21:04 26.01.2023
Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo su saopštili o snažnim eksplozijama u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju na sajtu agencije.

„Stručnjaci IAEA koji se nalaze u Zaporškoj nuklearnoj elektrani... izveštavaju da su se izvan objekta dogodile snažne eksplozije, što ukazuje na borbena dejstva u blizini objekta koji se nalazi na liniji fronta“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su poslednjih dana i nedelja stručnjaci agencije u stanici gotovo svakodnevno izveštavali o ovakvim incidentima centrali u Beču.
20:11 26.01.2023
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
SVET
Pentagon: SAD nema dovoljno tenkova za Ukrajinu u svojim skladištima
19:46 26.01.2023
UN se zalažu za mir u Ukrajini
Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.
Novinari su pitali Dižarika da li bi hteo da se obrati stranama sukoba, kako bi se izbežao najgori scenario u svetlu sve većih isporuka tenkova Ukrajini.
Portparol generalnog sekretara UN primetio je da se za narod Ukrajine već odigrava veoma loš scenario.
„Nećemo davati komentare svaki put kada (Kijev) dobije novo oružje“, rekao je on.
„Međutim, to nas neće zaustaviti da pružamo humanitarnu pomoć“, dodao je Dižarik.
19:03 26.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u nekoliko oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrjainskog Ministarstva za digitalizaciju. Vazdušna opasnost je na snazi u Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti i DNR pod kontrolom Kijeva.
18:46 26.01.2023
Kanada šalje Ukrajini četiri tenka
Kanada će predati Ukrajini četiri tenka nemačke proizvodnje „leopard 2“, saopštila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand.
„Oni će dati Ukrajini prednost zahvaljujući svojoj snazi i mobilnosti“, rekla je ona.
Ministarka je dodala da će tenkovi biti predati narednih nedelja, a njihov broj bi mogao biti povećan u koordinaciji sa saveznicima.
18:45 26.01.2023
Gejts: Vlada u Kijevu je najgora na svetu
Američki milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts je tokom govora u australijskom institutu Loui nazvao Vladu u Kijevu jednom od najgorih na svetu zbog velike korumpiranosti.
„Ukrajinska Vlada je jedna od najgorih na svetu. Korumpirana je i kontroliše je nekoliko bogatih ljudi. Smatram da je to veoma tužno po narod“, rekao je milijarder.
17:54 26.01.2023
Američki tenkovi abrams - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
SVET
Stejt department: Američki „abramsi“ neće stići u Ukrajinu do prolećne ofanzive
15:50 26.01.2023
Vlada Španija planira da preda Ukrajini tenkove „leopard“ koji su se nalazili u skladištu u Saragosi više od 10 godina, saopštila je španska ministarka odbrane Margarita Robles.
Ministarka nije precizirala koliko borbenih vozila Madrid namerava da preda Kijevu.
„Već smo kontaktirali proizvodnju, zato što se u Saragosi nalazila serija ‘leopard 2A4’ koji se odavno ne koriste i nameravamo da vidimo koji od njih bi mogli da budu stavljeni u upotrebu kako bismo razmotrili ovu isporuku“, dodala je ona.
Roblesova je napomenula da je 25. januara dobila zahtev od ministra odbrane Ukrajine Alekseja Reznikova po pitanju obuke ukrajinskih vojnika na ovim tenkovima u Španiji.
15:36 26.01.2023
14:50 26.01.2023
Medvedev o odbijanju Zelenskog da pregovara: Želi milostinju od Zapada
Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da izjave Vladimira Zelenskog da njemu nije interesantno da se sastaje i pregovara s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, imaju za cilj da dobije veću pomoć Zapada.
„Očigledno je da je to realan psihološki problem, koji uskoro može da postane i psihijatrijski. Međutim, ove besmislene izjave pacijenta u zelenom imaju konkretan cilj. One služe kao opravdanje za novu milostinju. „Vreme je da se donesu odluke. Za sada sam živ i kontrolišem sve oko sebe. Dajte još oružja, jer je naš neprijatelj neshvatljiv, podmukao i opasan. Ali neću se predati neprijatelju, veoma sam jak, nema pregovora, nema nikakvih kontakta. Sve u svemu, skoro da me se neprijatelj plaši“, napisao je Medvedev na Telegramu.
14:44 26.01.2023
Tramp: Prvo tenkovi, pa nuklearno oružje. Zaustavite taj bezumni rat odmah!
Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da, nakon isporuka zapadnih tenkova Ukrajini, sukob može da dobije nuklearne razmere. On je apelovao da se konflikt pod hitno zaustavi.
„Prvo tenkovi, a potom nuklearno oružje. Zaustavite taj bezumni rat odmah. To je tako jednostavno učiniti“, napisao je Tramp na društvenoj mreži „Truth Social“.
14:40 26.01.2023
Španija će Kijevu isporučiti tenkove koji 10 godina stoje u skladištu u Saragosi
Vlada Španije planira da pripremi određeni broj borbenih tenkova „leopard“, koji su se čuvali u skladištu u Saragosi više od deset godina, kako bi ih poslala Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane Španije Margarita Robles.
„Već smo se povezali s predstavnicima vojne industrije, pošto u Saragosi ima nekoliko tenkova 'leopard 2A4', koji se odavno ne koriste. Nameravamo da razmotrimo koji od njih mogu da se koriste, kako bismo isplanirali tu isporuku“, rekla je ministarka, ali nije precizirala koliko bi tenkova Španija mogla da pošalje Ukrajini.
14:34 26.01.2023
Oko 63 odsto Nemaca smatra da Nemačka ne treba da šalje lovce Ukrajini, sledi iz ankete koju je objavio list "Špigl".
13:04 26.01.2023
U Ukrajini su oštećeni energetski objekti u južnom, centralnom i jugozapadnom regionu, uništena je osnovna oprema visokog napona jednog od tih objekata, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.
12:54 26.01.2023
Šefica francuske diplomatije stigla u Odesu
Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona saopštila je da je stigla u Odesu.
„U Odesi! Da pokažemo da Francuska podržava suverenitet Ukrajine i danas kao i juče“, napisala je Kolona na Tviteru uz fotografiju iz Odese.
12:53 26.01.2023
Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru
Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugljedaru i uspostavile su kontrolu nad trasom koja vodi u grad iz Pokrovskog, saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
„Ono što mogu tačno da kažem je da su naše snage presekle trasu Pokrovsk-Ugljedar. U toku je razmena vatre“, rekao je Gagin za televiziju „Prvi kanal“.
12:52 26.01.2023
Vazdušna opasnost ponovo objavljena u četiri oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost ponovo je objavljena u Odeskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
12:49 26.01.2023
Francuski političar: Na Makrona vrše pritisak da pošalje tenkove Zelenskom
Lider francuskog pokreta „Patrioti“ Florijan Filipo smatra da na predsednika Francuske Emanuela Makrona vrše pritisak da pošalje tenkove „lekler“ Ukrajini.
„Sudeći po svemu, na Makrona vrše pritisak da uputi naše tenkove 'lekler' Zelenskom“, napisao je Filipo na Tviteru.
U nedelju je Makron izjavio da ne isključuje nijednu od varijanti kada je reč o isporuci oružja ukrajini, uključujući i tenkove „lekler“.
Filipo je apelovo da se izvrši pritisak na Makrona da, naprotiv, ne šalje tenkove Ukrajini.
„Mi smo za mir, protivimo se bezumnoj eskalaciji sukoba koja može dovesti do trećeg svetskog rata: nikakve tenkove za Zelenskog!“, napisao je političar.
12:30 26.01.2023
SAD će potpisati ugovore o kupovini „abramsa“, jer ih nemaju dovoljno u zalihama
Američke vlasti će posle odluke o isporuci tenkova „abrams“ Ukrajini potpisati odgovarajuće sporazume o kupovini sa proizvođačima, pošto ih u skladištima Pentagona nema dovoljno, piše „Politiko“.
Prema navodima lista, za isporuku tenkova biće iskorišćena sredstava koja je Kongres SAD izdvojio kroz Inicijativu za doprinos bezbednosti Ukrajine.
Prema rečima neimenovanog visoko rangiranog činovnika američke administracije, jean od razloga za zaključivanje ugovora jeste to što u skladištima Pentagona nema dovoljno tih tenkova.
„Videli ste kako smo to radili ranije, ako nemamo zalihe u SAD, onda se okrećemo kupovini“, rekao je sagovornik lista.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala