- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

UN: Isporuke tenkova Ukrajini ─ korak u pogrešnom pravcu

© Foto : Public domain/U.S. Army/Sgt. Randis MonroeAmerički tenkovi M1 "Abrams"
Američki tenkovi M1 Abrams - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.
Novinari su pitali Dižarika da li bi hteo da se obrati stranama sukoba, kako bi se izbežao najgori scenario u svetlu sve većih isporuka tenkova Ukrajini.
Portparol generalnog sekretara UN primetio je da se za narod Ukrajine već odigrava veoma loš scenario i dodao da neće davati komentare svaki put kada Kijev dobije novo oružje.

„Ono što bismo želeli da vidimo je pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Ali ono što vidimo ne kreće se u tom pravcu“, naglasio je on.

„Međutim, to nas neće zaustaviti da pružamo humanitarnu pomoć“, dodao je Dižarik.
Nemačka vlada je u sredu saopštila da je donela odluku da Ukrajini preda nemačke tenkove „leopard 2“. Tome je prethodio jako pojačan pritisak predstavnika vladinih partija na kabinet Olafa Šolca da što pre donese pozitivnu odluku o ovom pitanju.
Takođe u sredu je Bela kuća potvrdila svoju nameru da pošalje 31 tenk M1 „abrams“ u Ukrajinu. Prema rečima američkih vlasti, za isporuku ovih vozila biće potrebno nekoliko meseci. Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za evakuaciju M88. U Beloj kući su naveli da se SAD nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da povrati izgubljene teritorije, uključujući Krim.
Isporuke zapadnih tenkova Ukrajini kaver - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Koliko će zapadnih tenkova biti isporučeno Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala