- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srpski svetitelj nadahnuće i za Ruse: U Moskvi odjeknula himna Svetom Savi /video, foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaNa Pravoslavnom univerzitetu „Svetog Tihona“ u Moskvi održano je veče posvećeno Svetom Savi
Na Pravoslavnom univerzitetu „Svetog Tihona“ u Moskvi održano je veče posvećeno Svetom Savi - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Na Pravoslavnom univerzitetu „Svetog Tihona“ u Moskvi održano je veče posvećeno Svetom Savi – prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju, prosvetitelju i stubu neuništivog rusko-srpskog bratstva.
Kako kaže za Sputnjik Jelena Osipova, doktor filologije, vanredni profesor Katedre za slovensku filologiju na Pravoslavnom univerzitetu „Svetog Tihona“ i jedan od organizatora događaja, srpska tema je uvek bila značajna za Rusiju.
„I verujem da će tako i ostati. Stoga smo mi – organizatori događaja, imali želju da ukorenimo srpsku temu na našem univerzitetu. Smatrali smo da je veoma važno obratiti pažnju na lik i dela svetitelja Save. Naše poštovanje prema Svetom Savi predstavlja podršku koju pružamo našem bratskom narodu, sa kojim nas – Ruse, povezuje, pre svega, naša pravoslavna vera“, objašnjava sagovornica Sputnjika.

Neraskidiva veza između dva bratska naroda

Prema njenim rečima, Sveti Sava je najjasniji pokazatelj srpske bogoljubive duše.
„Celokupna sudbina srpskog naroda, njegov mentalitet i duhovni i kulturni razvoj, usko su povezani sa ličnošću Svetog Save. I danas, kao i pre nekoliko vekova, ovaj svetitelj nevidljivo ali delotvorno objedinjuje srpstvo na svim istorijskim srpskim zemljama: Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Osim toga, poštovanje prema liku svetitelja Save daje snagu i nama – Rusima, u nadi da će naš narod, koji se sada nalazi na veštačko podeljenim teritorijama istorijske ruske zemlje, uz Božiju pomoć prebroditi sva iskušenja“, konstatuje Osipova.
Ovaj prosvetitelj, kako kaže Osipova, simbol je jedinstva cele Srbije i garancija vekovnih veza dva bratska naroda.
„Poštovanje prema Svetom Savi za nas znači i jačanje duhovnih, istorijskih i kulturnih veza sa srpskim narodom, sa kojim, po rečima mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija Radovića, treba da ostanemo u neraskidivom jedinstvu do kraja“, naglašava naša sagovornica.

Od davnina poštovan u Rusiji

Prema rečima Osipove, Sveti Sava je od davnina poštovan u Rusiji.
„Pre revolucije, u Rusiji je čak postojalo naselje čiji je naziv bio povezan sa imenom svetitelja. Ovde se radi o sadašnjem gradu Kjahta koji se ranije zvao „Troickosavsk“ u čast crkve Svete Trojice sa sporednim oltarom posvećenim srpskom svetitelju Savi“, objašnjava sagovornica Sputnjika.
Međutim, neraskidiva veza između ova dva naroda, kako kaže sagovornica, najviše je ispoljena u dane kada je hram Svetog Save u Beogradu ukrašen mozaicima ruskih umetnika, na čijem je čelu bio ruski slikar i akademik Nikolaj Muhin.
„Osim toga, veličanstveni spomenik Svetom Savi pri hramu u Beogradu, delo je izuzetnog ruskog vajara Vjačeslava Klikova, koji je dobro poznavao i voleo našu srpsku braću. Sada, u sabornoj crkvi Svetog Arhangela Moskovskog Kremlja, pored freski Savinog oca – Svetog Simeona Mirotočivog i velikomučenika kneza Lazara Kosovskog, nalaze se dve slike ovog svetitelja“, konstatuje naša sagovornica.
Na večeri posvećenoj Svetom Savi, nastupio je hor Pravoslavnog humanitarnog univerziteta „Svetog Tihona“ sa narodnim pesmama. Osim narodnih pesama, studenti univerziteta otpevali su i himnu Svetog Save. Na sceni se smenjivao veliki broj studenata i magistara koji su pričali o delu i liku srpskog prosvetitelja.
Među gostima na večeri posvećenoj Svetom Savi bili su i predstavnici ambasade Srbije u Rusiji, ambasador Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Željko Samardžija, sveštenstvo, nastavnici, kao i najbolji studenti i apsolventi Istorijsko-filološkog fakulteta , koji su poštuju i vole Srbiju, njenu istoriju i svetinje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala