- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Plovidba duga pet meseci: Rusko đubrivo nikako da stigne do Afrike

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaRusko đubrivo u Stavropoljskom kraju
Rusko đubrivo u Stavropoljskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Jedini brod sa ruskim đubrivom, koje je besplatno poslato Malaviju uz posredovanje UN, za skoro pet meseci nije stigao u tu zemlju, saopštio je ruski ambasador u Ankari Aleksej Jerhov.
Ambasador je podsetio na inicijativu Rusije da se 262.000 tona đubriva blokiranog u Letoniji, Estoniji, Belgiji i Holandiji besplatno isporuči najsiromašnijim zemljama, a zvanično pismo na ovu temu predato je generalnom sekretaru UN 7. septembra.
„Prva i jedina partija đubriva od 20.000 tona bila je poslata iz Holandije u Malavi 28. novembra 2022. godine. Ruska strana je dodatno preuzela na sebe sve troškove isporuke i transporta robe, a platila je i 'posredničke usluge' Svetskog programa za hranu UN u iznosu od 200.000 američkih dolara. Iako je reč o humanitarnoj akciji i pružanju pomoći siromašnim zemljama uoči nove setve“, saopštio je ambasador za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, đubrivo je stiglo u luku Mozambik 28. decembra i sada bi trebalo da je na putu za Malavi.

„Prema tome, za slanje samo jednog malog dela besplatnog đubriva pod okriljem UN već je prošlo skoro pet meseci, a roba još uvek nije stigla do primaoca. Ostaje samo da se nagađa koliko će vremena trebati za odblokiravanje i isporuku preostale 242 hiljade tona robe“, izjavio je Jerhov.

On je ocenio da se ne može govoriti o normalizaciji izvoza proizvoda i đubriva iz Rusije u okviru crnomorske inicijative, jer se opslužuju komercijalni nalozi Kijeva i ekonomski interesi Zapada.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
RUSIJA
UN pozivaju da se ukinu prepreke za izvoz ruskog žita i đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala