- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hteli su neprijatelja – dobili su osvetnika

© AP PhotoNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Novak Đoković nikada u karijeri nije obezbedio plasman u polufinale Australijan opena, a da na kraju nije osvojio trofej. Australija je prošle godine od srpskog tenisera želela da napravi neprijatelja, sramno se podsmevao i domaći teniser Aleks de Minor, ali osveta nije mogla da bude lepša jer je Đoković prošao u jubilarno, deseto polufinale.
Tanka je linija od neprijatelja do osvetnika, a australijska javnost kao da je to smetnula s uma kada je u proteklih godinu dana napravila hajku na Novaka Đokovića. Devet puta je srpski teniser osvajao Australijan open, ali Australijanci i dalje nisu shvatili da Srbin ne namerava da stane.
U Australiju je stigao noseći sa sobom težak teret povrede zadnje lože, ali i komentara o lažiranju te iste povrede. Nije to bilo dovoljno pa je Novak tokom mečeva morao da sluša i pijane provokatore i moli sudiju da ih obezbeđenje odstrani sa tribina.
Kao da se neko poigravao sa jednim od najboljih tenisera svih vremena, pa se kraj nije nazirao. Za plasman u četvrtfinale Novak je morao da igra protiv Aleksa de Minora, australijskog tenisera, koji mu se tokom deportacije podsmevao i glasno podržavao javnost da Đokovića izbace iz zemlje.

Neprijatnost ili prilika za osvetu?

Mentalno slabašni sportisti možda bi poklekli pred izazovom, domaća publika i igrač koji se javno predstavio kao neprijatelj, međutim Novak, osvajač 21 grend slem titule želeo je taj meč i priliku da dokaže Australijancu ko je zapravo on.
Kao zver koju su želeli da istrebe, Novak je izašao na teren i nadmudrivao De Minora iz poena u poen. Uplašeni Australijanac verovatno se u tim trenucima kajao za sve izgovoreno, ali u Novakovoj glavi su odzvanjale te reči.
U periodu Novakove deportacije De Minor se sa Džejmsom Dakvortom, takođe australijskim teniserom, uoči ATP kupa podsmevao Novaku.
„Kriterijumi su takvi, medicinski panel je nezavistan, ako je ispunio te kriterijume, treba mu omogućiti da dođe ovde“, rekao je Dakvort.
Potom je baš De Minor ironično dodao: „To je baš politički korektno. Da...Kao što je Džejms mudro zborio. Rekao je prave stvari“, istakao je Australijanac.
Pre toga je Aleks likovao zbog tretmana Australije prema Novaku.
„Ukoliko želiš da uđeš u zemlju, dve doze vakcine i tu si. Australijanci su prošli kroz mnogo toga zbog korone, a od igrača se očekuje da se vakcinišu i posvete tenisu“, rekao je De Minor kada su Đokovića deporotvali jer je u Australiju stigao nevakcinisan.
Kada je Novak za tri seta De Minoru dopustio samo pet gemova, Australijanac je shvatio „sa kim je imao posla“ pa je morao da se pravda.
„Mrzim kako mediji uvek stvaraju kontroverzu i izvlače stvari iz konteksta da bi bili naslovni. Juče su me nadigrali i deklasirali. Kako bi bilo da se jednom fokusiramo na tenis. Vratiću se na posao i poboljšati se, možete računati na to. Hvala Australiji“, rekao je australijski teniser.
Baš kao što je i De Minor shvatio da će morati da „okrene ploču“ , shvatili su i iz Teniskog saveza Australije i organizacije turnira pa je Kreg Tajli, direktor Australijan opena, rekao da će svi oni koji budu zviždali i vređali Novaka biti izbačeni sa njegovih mečeva.
Rasklanjao je do polufinala probleme srpski as kao od šale. Povredu je zalečio, Australijanca ućutkao, a Australiji se osvetio i tek će da se sveti.

„Oduvek sam bio odlučan, ali moguće da sam ove još odlučniji – zbog povrede i zbog svega što se dešavalo prošle godine. Raste samopouzdanje i šalje poruku rivalima to što sam dobio dominantno dvojicu igrača koji su u formi. Ne bih rekao da mi je ranije nedostajalo odlučnosti, ja uvek dajem sve od sebe, naročito na Grend slemovima. Znate, to su turniri koji najviše vrede, naročito u ovoj fazi moje karijere. Međutim, moglo bi se reći da ove godine postoji nešto dodatno. Sada se osećam dobro na terenu, bolje i bolje kako turnir odmiče. Bio sam u sličnoj situaciji mnogo puta u životu – nikada nisam izgubio polufinale Australijan opena, nadam se da će tako i ostati“, rekao je Novak posle meča protiv Andreja Rubljova i jasno stavio do znanja kako se ophodi prema svima onima koji su od njega pokušali da naprave neprijatelja.

Žrtva osvetničkog tenisa morao je da bude i Andrej Rubljov, ruski teniser, koji se našao na Novakovom putu i ostao bez daha na kraju meča jer je srpski as iz njega iscrpeo poslednji atom snage.
Naredni je Tomi Pol, američki teniser, dok u finalu najviše preti da se nađe Stefanos Cicipas, iako Novak trenutno deluje nepobedivo.
Novak je smislio plan i ostalo mu je samo još dva koraka do ostvarenja.
Australija koja mu se podsmevala, izbacila ga i priredila mu najveću neprijatnot u karijeri moraće da mu se pokloni kada bude osvojio jubilarnu desetu titulu u Melburnu.
Ima li bolje osvete?
►Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Bili Džin King  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
SPORT
Slavna Amerikanka uputila apel: „Pustite Ruse i Beloruse!“
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
SPORT
Uzalud zabrane, uzalud sve – srpske i ruske zastave slave pobedu Đokovića /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
SPORT
Novak slavio – Srbi zaigrali kolo u Melburnu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala