- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moskva: Predstavnici EU u Jermeniji samo će pojačati sukobljavanje u regionu

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Press Service/PanPhotoJermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom
Jermenski vojnici na granici sa Azerbejdžanom - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Ukoliko se u pograničnim oblastima Jermenije pojave predstavnici Evropske unije, to će samo doneti geopolitičko sukobljavanje u tom regionu i zaoštriti postojeće protivrečnosti, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
„Ukoliko se u pograničnim oblastima Jermenije pojave predstavnici Evropske unije, koja je postala privezak SAD i NATO-a i sprovodi na prostoru Zajednice nezavisnih država konfrontacionu politiku, to može da dovede samo do geopolitičkog sukobljavanja u regionu i da zaoštri postojeće protivrečnosti. Ne treba da dovodi u zabludu proklamovani civilni karakter evropske misije – ona se formira u okvirima Opšte politike EU u oblasti bezbednosti i odbrane sa svim posledicama koje iz toga proističu“, navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je konstatovalo da „pokušaji Evropske unije da se po svaku cenu učvrsti u Jermeniji, da potisne posredničke napore Rusije, mogu samo da nanesu štetu suštinskim interesima Jermena i Azerbejcanaca u njihovoj težnji da se vrate mirnom razvoju regiona“.
Moskva je, kako je navedeno, uverena da je ključni faktor stabilnosti i bezbednosti utom regionu u bliskoj budućnosti i dalje „ruski mirovni kontingent, koji je tu razmešten na osnovu zajedničke izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, kao i ruski graničari koji se nalaze na jermenskim granicama“.
„Oni će reagovati na ponašanje evropskih posmatrača na osnovu razvoja situacije na terenu“, dodaje se u saopštenju.
Ministarstvo je naglasilo da, „u slučaju da su jermenski saveznici i dalje zainteresovani za angažovanje potencijala ODKB-a, njena misija može biti operativno razmeštena u Jermeniji“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala