Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Bilo bi nekorektno da Srbija sada uvede sankcije Rusiji

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Bilo bi nekorektno da sada Srbija uvede sankcije Rusiji i bilo bi štetno po naše interese, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
On je podsetio da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, kako je rekao "zbog naših nacionalnih i državnih interesa ali i ekonomske saradnje".
Dodaje i da se naša zemlja nije pridružila sankcijama i zbog problema koje ima vezano za terirtorijalni integritet i suverenitet, vezano za Kosovo, a gde ima podršku Rusije na nekim drugim forumima.

"Bilo bi nekorektno da sada Srbija uvede sankcije Rusiji i bilo bi štetno po naše interese. Ali to ne znači da mi nećemo učiniti sve da jasno kažemo da ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da pomognemo koliko god možemo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ankari, posle razgovora sa turskim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

Dačić je naveo da bi Srbija volela i želela da Turska bude važan faktor mira i regionalne stabilnosti u našem regionu.
„Naša je molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kad je reč o Prištini kako bi imali konstruktivan odnos od strane Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, kako bismo mogli uopšte da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima“, rekao je Dačić.
On je dodao da u uslovima opšte mržnje i rata u svetu mi treba da tražimo pozitivne primere međusobne saradnje.

"I Srbija i Turska žele da budu konstruktivni faktori, faktori mira i stabilnosti. Naš interes nije da budemo ni na čijoj strani. Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereneta svake države UN", naglasio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala