- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugari prete komšijama iz Severne Makedonije sudbinom kralja Aleksandra Karađorđevića

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Pratite nas
Veto protiv stupanja Severne Makedonije u Evropsku uniju treba povući, izjavio je na konferenciji za novinare osnivač Bugarske parlamentarne partije „Postoji takav narod“ Slava Trifonov.
Prema njegovim rečima, to je jedini način da se Makedonci nateraju da slušaju Bugare.

„Ovo je jedini način, zahvaljujući kome se može prekinuti ta antibugarska kampanja koja se odvija kod naših suseda i poprima ogromne razmere“, izjavio je danas lider partije.

Napetost među zemljama obnovljena je prošle nedelje kada je u Ohridu pretučen sekretar bugarskog kulturnog kluba „Car Boris III“ Hristijan Pendikov.
Prema rečima prijatelja Pendikova, nekoliko dana pre napada dobijao je pretnje. Nakon onog što se dogodilo, Pendikov je avionom Vlade transportovan u Bugarsku.

Incident je izazvao oštru reakciju zvaničnika. Predsednik Bugarske Rumen Radev govorio je o sistematskim kršenjima prava Bugara u Severnoj Makedoniji i usađivanju mržnje prema njima. On je podsetio na obaveze suseda prema EU.

Prema rečima bugarskog poslanika u evropskom parlamentu Andreja Kovačeva, incident se dogodio jer mladić nije krio da je Bugarin i da radi u bugarskoj kulturnoj ustanovi.
Drugi poslanik u evropskom parlamentu, kopredsednik VMRO BND Angel Džambaski, poznat po svojoj retorici na adresu suseda, komentarišući predlog makedonskog predsednika Steva Pendarovskog da će mu zabraniti ulazak u zemlju, oglasio se pretnjom, komentarišući predlog makedonskog predsednika Steva Pendarovskog da će mu zabraniti ulazak u zemlju, bugarski političar je podsetio na sudbinu kralja Aleksandra Karađorđevića.
Aktivista VMRO Vlado Černozemski je 1934. godine u znak protesta protiv ugnjetavanja bugarskog stanovništva Vardarske Makedonije ubio srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića.
„Mnogi drugi ljudi pokušali su da zabrane ulazak liderima VMRO u Makedoniju i kao poslednji rezultat toga postalo je ono što se desilo sa jugoslovenskim, srpskim kraljem Aleksandrom Karađorđevićem. Prema tome, hajde da učimo lekcije iz istorije, ako bude pokušaja da nam se zabrani ulazak u Makedoniju, neka pogledaju istoriju i izvuku pouke iz nje“, izjavio je Džambaski za „NOVA“ 24. januara.
Ministarstvo inostranih poslova Severne Makedonije oštro je osudilo izjavu bugarskog poslanika u evropskom parlamentu.
Bugarski MIP je 25. januara objavio da će zemlja prekinuti zajedničke projekte sa Severnom Makedonijom dok susedi ne ispune obećanje i ne odustanu od jezika mržnje i uključivanja Bugara u Ustav. Bugarski ambasador Angel Angelov takođe će se vratiti u Skoplje tek kada u zemlji budu osuđeni učesnici napada na bugarske klubove i pretučenog Hristijana Pendikova.
Predsednik VMRO DPMNE u Severnoj Makeodniji Hristijan Mickoski smatra da Bugarska počinje sukob iz faze Hladnog rata dok je, istovremeno, Skoplje u prošlosti učinilo mnogo ustupaka.
Prošlog leta je bugarski parlament glasao za ukidanje veta na početak pregovora o stupanju susedne zemlje u EU, saglasivši se s predlogom Francuske o regulisanju nesuglasica sa obe strane. Zauzvrat, Bugarska je tražila da Severna Makedonija ispuni Sporazum o dobrosusedskim odnosima i unošenju Bugara u ustav zemlje.
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
REGION
Varnice na relaciji Sofija – Skoplje: Pale kritike, pominju se Srbija i Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala