- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Zadatak Rusije je da očuva ruski narod“: Novi Putinov ukaz o izmenama državne kulturne politike

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o promenama osnova državne kulturne politike, a njegov tekst je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.
„Pred Ruskom Federacijom je zadatak očuvanja ruskog naroda, fundamentalnih vrednosti i principa, na kojima je zasnovano jedinstvo ruskog društva. Ovo je moguće samo pod uslovom konstantnog ulaganja u čoveka, u održanje i jačanje sveruskog građanskog identiteta, zasnovanog na tradicionalnim ruskim duhovno-moralnim vrednostima. U nedavnoj prošlosti očigledno je primetan nedostatak ovog ulaganja, što je stvorilo pretnju humanitarne krize“, navodi se u drugom pasusu dokumenta.
„Najopasnije manifestacije ove krize po budućnost Rusije“ uključuju:
- rušenje tradicionalnih ruskih duhovno-moralnih vrednosti;
- slabljenje jedinstva višenacionalnog naroda,
- pad kulturnog nivoa društva, porast agresije, netolerancija, izražavanje „asocijalnog ponašanja“, atomizacija društva koja se ogleda u raspadu prijateljskih, porodičnih i susedskih veza, „porast individualizma, nepoštovanje prava drugih“,
- „deformacija istorijskog sećanja, negativna procena značajnih perioda nacionalne istorije, širenje lažne slike o istorijskoj zaostalosti Rusije“.
Sama „državna kulturna politika“ definiše se kao aktivnost organa javne vlasti pri učešću institucija civilnog društva, usmerena na podršku, očuvanje i razvoj svih grana kulture i „formiranje ličnosti na osnovu sistema vrednosti bliskog ruskom društvu“.

Između ostalog, u ukazu se pominje i zaštita tradicionalnih porodičnih vrednosti i institucije braka, koji je definisan kao zajednica muškarca i žene.

Pažnja je, takođe, posvećena zaštiti i podršci ruskog jezika kao državnog. Posebno, među zadacima je i suprotstavljanje suvišnoj upotrebi strane leksike.
Odeljak o proširenju i podršci međunarodnih kulturnih i humanitarnih veza dopunjen je pasusima u kojima je reč o stvaranju uslova za popularizaciju ruske kulture, ruskog jezika i književnosti u inostranstvu, uključujući radi održanja „sveruskog građanskog identiteta“ sunarodnika koji tamo žive, kao i odredbom o usvajanju mera za zaštitu ruskog društva od spoljne ideološko-vrednosne ekspanzije i destruktivnog informaciono-psihološkog uticaja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Putin: Rusija sposobna za izazove koje su joj pripremili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala