- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Posle SAD i Nemačke, tenkove Ukrajini šalju i Francuska i Norveška

Pratite nas
U toku je 336. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nemačka šalje Kijevu 14 tenkova „leopard“. Prema navodima medija, predsednik SAD Džozef Bajden danas bi mogao da donese odluku o slanju tenkova „abrams“ Kijevu. Rusija upozorava da će svi tenkovi isporučeni Ukrajini biti uništeni.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 25.01.2023
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
U Minhenu protesti protiv isporuka oružja Ukrajini /video/
18:56 25.01.2023
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
SVET
Pentagon: Novi paket pomoći Ukrajini – vredan 400 miliona dolara
18:17 25.01.2023
Ministar odbrane Norveške Bjorn Arild Gram saopštio je da će ova zemlja isporučiti tenkove Ukrajini, ali nije precizirao o kojoj količini tenkova se radi.
„Trenutno su tenkovi veoma traženi. Norveška i vlada podržavaju predaju tenkova Ukrajini. Norveška treba da bude uključena“, rekao je ministar.
Na pitanje da li bi ti tenkovi bili istog tipa kao nemački, ministar je odgovorio da Norveška ima različite varijante tenkova, odnosno „leopard 4“.
18:17 25.01.2023
Francuska: Prvi tenkovi AMH10-RC biće isporučeni Ukrajini u februaru
Prvi tenkovi AMH10-RC, koje Francuska šalje Ukrajini biće isporučeni u februaru, saopštio je ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorno za TV kanal „Frans 5“.
On je dodao da Francuska iz bezbednosnih razloga nije objavila konkretan broj oklopnih vozila koje će isporučiti Kijevu.
„Oprezni smo u vezi sa ovim. Rusi su saopštili da planiraju da napadnu logističke lance i mesta preko kojih može stići vojna pomoć Zapada, tako da mi opreznije govorimo o rokovima i količini isporuka“, istakao je Lekorno.
16:55 25.01.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je zapadnim partnerima za odluku o slanju tenkova.
On je za britanski TV kanal „Skaj njuz“ rekao da broj tenkova i rok isporuke imaju presudnu ulogu.
„Veoma sam zadovoljan. Želim da zahvalim Nemačkoj, Britaniji i SAD što su doneli takvu odluku, ali ako ćemo otvoreno i pošteno, broj tenkova i rok kad mogu da stignu kod nas to igra glavnu ulogu“, rekao je Zelenski.
16:37 25.01.2023
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da je odluka nemačke vlade da pošalje tenkove u Ukrajinu nije u skladu sa željama nemačkog naroda.
Obrador je rekao da je Berlin preduzeo ovaj korak pod pritiskom medija.

„Moć koju imaju mediji koriste oligarsi po čitavom svetu kako bi potčinili vlade. Na primer, Nemačka nije želela da se previše uključuje u rat u Ukrajini. Protiv stanovništva Nemačke ili većine Nemaca vlada donosi odluku da pošalje više oružja u Ukrajinu pod pritiskom nemačkih medija i takve stvari se dešavaju svuda“, rekao je on.

16:02 25.01.2023
Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati 31 tenk M1 „abrams“ u vrednosti od 400 miliona dolara, piše novinar agencije Blumberg Džordan Fabijan, pozivajući se na svoje izvore.
15:51 25.01.2023
Ukrajinski mediji javljaju da se u Zaporožju čuju eksplozije.
15:50 25.01.2023
Tri teretne platforme sa tenkovima „leopard“uočene su na jednom od puteva u oblasti oko prestonice Finske.
Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak platformi ali finska vojska je odbacila pretpostavke korisnika mreža da tenkove spremaju za transport u Ukrajinu.
U vojsci objašnjavaju da su tenkovi upućeni na vežbe na jug zemlje u oblast grada Hanko.
„U pravcu grada Hanko održavaju se zajedničke vežbe pešadije i pomorskih snaga. Radi se o vežbama koje se održavaju u ovo doba godine u kojima je primenjuju oklopna vozila i zato su tenkovi prebačeni tamo“, rekao je predstavnik vojske Meri Lepjanen za list „Ilta Lehti“.
Finski ministar odbrane Miko Savola je ranije danas izjavio da će Finska biti deo napora da se Ukrajini prebace tenkovi „leopard“, ne navodeći detalje.
15:41 25.01.2023
U nekim oblastima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. Sirene su se čule u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i Čerkaskoj, Černigovskoj, Kirovogradskoj i Žitomirskoj oblasti.
15:27 25.01.2023
Poslanik Bundestaga iz opozicione stranke AfD Petar Bistron optužio je nemačkog kancelara Olafa Šolca da je odbacio posleratne mirovne principe donoseći odluku da Kijevu preda tenkove „leopard“.
„Osnove posleratnog vremena ste upravo odbacili. Posebna odgovornost nemačke za žrtve Drugog svetskog rata je bila smislena. Nikada više ne ratovati, ne slati naoružanje u u zonu sukoba – to su bile osnove naše spoljne politike u posleratnom periodu. Ući ćete u istoriju kao kancelar koji je to odgurnuo “, rekao je Bistron.
15:15 25.01.2023
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
RUSIJA
Ako upotrebite bombe kao u Jugoslaviji... Moskva poslala žestoko upozorenje Zapadu
15:12 25.01.2023
Američki predsednik Džozef Bajden obratiće se javnosti u 18 sati po srednjeevropskom vremenu u vezi sa podrškom Ukrajini.
Mediji su ranije objavili da će Bajden danas objaviti da će Amerika dati Kijevu 30-50 tenkova „abrams“.
14:53 25.01.2023
SAD finaliziraju planove o slanju tenkova „abrams“ Ukrajini
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država finaliziraju planove o slanju oko 30 tenkova „abrams“ Ukrajini, rekli su za televizijski kanal Si-En-En izvori upoznati sa situacijom.
Mediji su u utorak objavili da predsednik SAD Džozef Bajden namerava da u sredu objavi da će Ukrajincima biti predato 30 do 50 tenkova „abrams“.
13:34 25.01.2023
Finska se priprema za isporuku tenkova „leopard“ Ukrajini
Finska se priprema za učešće u projektu isporuke tenkova „leopard“ Ukrajini, saopštio je ministar odbrane te zemlje Miko Savola.
„Odluka međunarodne zajednice o predaji Ukrajini tenkova 'leopard“ napreduje. I Finska namerava da učestvuje u tome“, rekao je Savola.
On nije mogao da precizira na koji će način ta zemlja učestvovati u projektu.
„Ne mogu da kažem kakav će biti tačan raspored u ovoj etapi, ali Snage odbrane će pristupiti pripremi“, rekao je ministar i dodao da doprinos njegove zemlje projektu ne može biti veliki i suštinski.
13:27 25.01.2023
Obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje „leopardima“ već u januaru ili početkom februara
Obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje nemačkim tenkovima „leopard 2“ mogla bi da počne krajem januara, ili početkom februara, rekao je predstavnik Bundesvera.
13:07 25.01.2023
Poljska predložila nove sankcije protiv Rusije, uključena i nuklearna energetika
Poljska je predložila Evropskoj uniji nove sankcije protiv Rusije, između ostalog i u sferi nuklearne energetike, navodi agencija RAR pozivajući se na svoje izvore.
„Poljska je predala Evropskoj komisiji i zemljama-članicama svoje predloge, koji se tiču deestog paketa sankcija protiv Rusije i još jednog paketa sankcija protiv Belorusije“, piše agencija.
Napominje se da, između ostalog, Poljska traži da se obustavi saradnja sa Rusijom u oblasti nuklearne energije, zabranu uvoza dijamanata i kaučuka iz Rusije, kao i zabranu na uvoz nameštaja iz Belorusije.
Osim toga, Poljska je predložila i da se ruske kompanije i organizacije isključe iz sistema UER (Upstream Emission Reduction), koja uključuje trgovinu sertifikatima o emisijama u proizvodnji ugljovodonika, isključenje ruskih banaka iz bankarskog sistema SVIFT, uključujući Gasprombanku, Alfa banku i zabranu na prenos američkih dolara u Rusiju. Nove sankcije bi se odnosile i na ruske brodove i softverske programe.
Poljska traži da se zabrani uvoz iz Belorusije nameštaja, asfalta i bitumena, gume, proizvoda od stakla, kao i da se spreči transport robe prikolicama koje su registrovane u Belorusiji i Rusiji.
13:06 25.01.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 20 vojnika u pravcu Krasnog Limana;
- Ruske jedinice nastavljaju uspešnu ofanzivu u pravcu Donjecka;
- Oružane snage Rusije su u pravcu Hersona sprečile pokušaj ukrajinske vojske da na levu obalu Dnjepra prebaci diverzantsko-izviđačke grupe;
- U pravcu Kupjanska ruska vojska je uništila dva samohodna topa nemačke proizvodnje „Panzerhaubitze 2000“ i preko 90 ukrajinskih vojnika;
- Ruske oružane snage uništile su u DNR dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni gubici protivnika u proteklom danu u pravcu Donjecka iznose 60 vojnika;
- Oružane snage Rusije za dan su osujetile delovanje sedam diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i LNR;
- Jedinice grupe trupa „Vostok“ zauzele su povoljnije položaje u pravcu Zaporožja. Uništeno je više od 60 ukrajinskih vojnika;
- Oružane snage Rusije uništile su četu taktičke grupe rezervi Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti;
- Oružane snage RF za dan su uništile 79 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na položajima;
- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-27 u području Slavjanska u DNR;
13:03 25.01.2023
Si-En-En: Ukrajinskim snagama sve teže da gađaju ruske ciljeve
Ukrajinski činovnici saopštavaju da ukrajinskim snagama postaje sve teže da gađaju ruske ciljeve zbog toga što Rusi „uče na svojim greškama“, prenosi televzijski kanal Si-En-En.
Prema navodima kanala, ukrajinskoj vojsci je sve teže da izvodi napade na logističke centre i skladišta s municijom.
Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Miinistarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki rekao je za televizijski kanal da Kijev očekuje da će ruska vojska krenuti u ofanzivu na proleće.
„Rusija će nastaviti ofanzivna dejstva, jer nisu uspeli da postignu osnovni cilj – potpunu okupaciju Donjeckog i Luganskog regiona. Na te teritorije, kako pretpostaljamo, biće usredsređeni osnovni ofanzivni napori Ruske Federacije“, rekao je Skibicki.
12:57 25.01.2023
Stalni predstavnici EU potvrdili produžavanje sankcija Rusiji
Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije u sredu su na sednici u Briselu usaglasili planirano produženje ekonomskih sankcija protiv Rusije, koje su uvedene zbog situacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik izvor u Evropskoj uniji.
„Sankcije su usaglašene. Da bi ta odluka bila objavljena, potrebna je potvrda Saveta Evropske unije“, rekao je sagovornik Sputnjika.
Ekonomske sankcije se produžavaju na svakih šest meseci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala