- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

UN: Rezultati privrede Rusije u 2022. bolji od očekivanih

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Ruska privreda zabeležila je pad od okvirno 3 odsto u 2022. godini u odnosu na prognozirano smanjenje od 15 odsto, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija „Svetska ekonomska situacija i perspektive“.
„Nakon početka rata u Ukrajini, prvobitna očekivanja su bila da će se ruska ekonomija smanjiti za okvirno 10-15 odsto u 2022. godini. Činjenice pokazuju da je zabeležen pad od približno 3 odsto“, navodi se u dokumentu.
Ujedinjene nacije dodaju da je velika količina zaliha omogućila mnogim firmama da održe proizvodnju u toku određenog perioda, dok su istovremeno postupci Centralne banke doprinosili finansijskoj stabilnosti.
Prema očekivanju UN, ruska privreda će opasti za još 2,9 odsto u ovoj godini, ako se ništa ne promeni.

Ukrajinska privreda u padu za preko 30 odsto

S druge strane, prema izveštaju UN, privreda Ukrajine beleži pad od preko 30 odsto u 2022. godini, zbog ogromnog uništenja njene infrastrukture, problema u proizvodnoj i trgovinskoj delatnosti, značajnog smanjenja radne nage i ogromne migracije stanovništva.
UN dodaje da će obnova zemlje nakon sukoba zahtevati „ogromne“ finansijske resurse.
U izveštaju se ističe da se Nemačka, Italija i Velika Britanija, kao i ranije suočavaju sa pretnjom umerene recesije u 2023. godini zbog inflacije.
Ujedinjene nacije pored toga naglašavaju da će tempo rasta BDP-a Sjedinjenih Američkih Država u 2023. godini usporiti i da će ove godine indikator porasti za 0,4 odsto, dok je 2022. godine iznosio 1, 8 odsto.
Zvanične statistike o dinamici ruske privrede o rezultatima 2022. godine za sada nema. Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin govorio je o očekivanjima smanjenja ekonomije od samo 2,5 odsto. Zvanična prognoza Ministarstva za ekonomski razvoj o dinamici BDP je pad od 0,8 odsto. Prvi vicepremijer Andrej Belousov je krajem decembra izjavio da očekuje dinamiku „oko nule“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2023
RUSIJA
Putin: Dinamika ruske ekonomije ─ pozitivna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala