- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud u Strazburu: Ukrajinske tužbe protiv Rusije zbog odvođenja dece 2014. godine – neprihvatljive

© Flickr / barnyzEvropski sud za ljudska prava, Strazbur
Evropski sud za ljudska prava, Strazbur - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu proglasio je neprihvatljivim pojedinačne žalbe Ukrajine protiv Rusije, koje se tiču odvođenja dece sa istoka Ukrajine 2014. godine.

„Što se tiče prigovora na pojedinačne odluke, za razliku od žalbi o padu aviona MH17, pritužbe koje se tiču grupa dece, ruske vlasti nisu potpuno demantovale: strane nisu osporavale činjenicu o premeštanju ukrajinske dece u Rusiju“, rekla je sudija na ročištu u sredu.

Sudija je istakla da je ukrajinska vlada mogla da ospori na sudu argument Istražnog komiteta Rusije da nije bilo nasilne predaje dece.
„Sud je smatrao da ukrajinska Vlada nije pokazala da sredstva pravne zaštite nisu imala šanse za uspeh. Pojedinačne odluke proglašene su neprihvatljivim“, podvukao je sud.

Zajednička tužba Holandije i Ukrajine – delimično prihvatljiva

Pored toga, sud u Strazburu je proglasio delimično prihvatljivom zajedničku tužbu Holandije i Ukrajine protiv Rusije, koja uključuje i pad aviona MH17 2014. godine.
Sudija je dodala da je odluka konačna i da će odluka o meritumu uslediti naknadno.
Tužba Holandije i Ukrajine tiče se sukoba na istoku Ukrajine iz 2014. godine, kao i pada malezijskog aviona MH17 na istoku te zemlje 17. jula 2014. godine.
ECHR je pre godinu dana, 26. januara 2022. godine, počeo razmatranje žalbi Holandije i Ukrajine protiv Rusije o padu aviona u Donbasu 2014. godine.
Prethodno je Ukrajina podnela nekoliko tužbi ECHR protiv Rusije koje se tiču Donbasa i Krima. U julu 2020. godine sud u Strazburu je zvanično obavestio Rusiju da je protiv nje podneta žalba zbog pada malezijskog Boinga.
Rusija je 22. jula iste godine podnela ECHR prvu u istoriji zemlje međudržavnu žalbu protiv Ukrajine. U žalbi, konkretno, Rusija optužuje Kijev za pad MH17, jer Kijev nije zatvorio vazdušni prostor. Sud je registrovao žalbu, ali je za sada nije razmotrio.

Presuda o padu aviona MH17

Okružni sud u Hagu je 17. novembra završio prvostepeno suđenje po predmetu o padu aviona MH17 2014. godine. U obrazloženju presude navodi se da je avion bio oboren raketom lansiranom iz PVO sistema „Buk“ u Donjeckoj oblasti, tada pod kontrolom DNR. Sud je izrekao doživotne zatvorske kazne trojici optuženih, dok je ruski državljanin Oleg Pulatov proglašen nevinim.
Nakon presude oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštivši da Moskva žali što je sud u Hagu zanemario principe nepristrasnog suđenja zarad političke konjukture. MIP Rusije smatra da je u osnovi postupka po predmetu pada aviona MH17 je politički nalog usmeren protiv Rusije.
Malezijski Boing koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur pao je 17. jula 2014. godine kod Donjecka. Svih 298 putnika je poginulo.
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
SVET
Holandsko tužilaštvo neće tražiti izručenje optuženih za obaranje malezijskog „boinga“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala