- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Na teritoriji Nemačke se nalaze američke okupatorske trupe

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEAmerički vojnici ispred haubice M109 "paladin" u nemačkoj vojnoj bazi Grafenver
Američki vojnici ispred haubice M109 paladin u nemačkoj vojnoj bazi Grafenver - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Posle Drugog svetskog rata SAD nisu pravno ozvaničile kraj okupacije Nemačke, a pravno na teritoriji Nemačke još uvek postoje američke okupatorske trupe, zapravo, ima ih mnogo, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Što se tiče Austrije, na primer, sovjetske trupe bile su u Austriji, ali su dobrovoljno otišle. A Sovjetski Savez, Rusija, kao pravni naslednik Sovjetskog Saveza, delovala je kao garant ustava Republike Austrije i garant neutralnog statusa Republike Austrije. I uopšte, mnogi obični građani Austrije to znaju i zahvalni su Rusiji na takvoj poziciji“, rekao je predsednik u razgovoru sa studentima MGU sa kojima se sastao povodom Dana studenata.
Putin je prokomentarisao i situaciju u Nemačkoj.
„Recimo, najveća država u Evropi, privredni gigant – Savezna Republika Nemačka... i Sovjetski Savez formalizovali su kraj okupacije, pravno. Posle Drugog svetskog rata Nemačka je, kao što znate, podeljena na četiri sektora – američki, engleski, francuski i sovjetski. Dakle, Sovjetski Savez je formalizovao prestanak ovog okupacionog statusa, ali Sjedinjene Američke Države nisu. I, strogo govoreći, formalno-pravno, na teritoriji Nemačke postoje američke okupatorske trupe. A faktički i jeste tako – njih je tamo veoma mnogo“, zaključio je on.
Putin je dodao da i sami nemački političari govore o nedovoljnom suverenitetu zemlje.
„I sami nemački političari govore da Nemačka posle Drugog svetskog rata nikada nije bila suverena država u punom smislu te reči“, rekao je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala