- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska: Paljenje kurana ometa članstvo Švedske i Finske u NATO

© AP Photo / Alik KepliczZastava Poljske
Zastava Poljske  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Incident sa paljenjem Kurana i pozicija Turske u znatnoj meri usporavaju proces ulaska Švedske i Finske u NATO, izjavio je šef biroa za međunarodnu politiku kancelarije predsednika Poljske Marčin Pšidač radiju „Rmf fm“.

„To u znatnoj meri usporava proces ulaska Švedske i Finske u NATO, ne samo otkazivanje sastanka, već i izjave turskog predsednika. Taj proces je započet još pre samita u Madridu, tada se činilo da će odluka biti prihvaćena. Nažalost, izgleda da turska strana nije spremna da to podrži“, rekao je Pšidač.

Prema njegovom mišljenju, među razlozima protivljenja Turske za ulazak Švedske i Finske u NATO su i unutaršnji politički motivi.
„To je konglomerat različitih uzroka. U Turskoj su ove godine izbori, a u izbornoj kampanji se često primenjuju argumenti koji bi trebalo da pokažu čvrstu poziciju posebno u kontekstu, na primer, spaljivanja kurana“, rekao je zamenik ministra Poljske.

Ankara – nemamo o čemu da razgovaramo sa Švedskom

Turska sada nema o čemu da razgovara sa Švedskom po pitanju članstva te zemlje u NATO-u, izjavio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Čelik.
„A o čemu sada da razgovaramo sa Švedskom? O čemu se obično razgovara za stolom? Žele da proces napreduje. Sada je proces krenuo unazad. U čemu je smisao trilateralnog mehanizma?“, upitao je Čelik, govoreći za televiziju „Si-En-En Turk“.
Kuran, svetu knjigu islama, u subotu je spalio vođa danske krajnje desničarske političke partije ''Hard lajn'' Rasmus Paludan, koji ima i švedsko državljanstvo, preneo je Rojters. Paludan je u prošlosti organizovao niz demonstracija sa spaljivanjem islamske svete knjige. Kao odgovor na to, počeli su su protesti u Istanbulu.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da nakon tog događaja Švedska ne može da računa na podršku Turske za članstvo u NATO. Turska je otkazala i trilateralni sastanak sa Finskom i Švedskom.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
RUSIJA
Rusija osuđuje paljenje kurana u Stokholmu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala