- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Suočavamo se sa sudbonosnim izazovima“: Patrijarh Kiril pozvao Ukrajince i Ruse na pomirenje

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Rusija je suočena sa sudbonosnim izazovima i na njih je potrebno pronaći odgovor koji bi ojačao veze naroda istorijske Rusije, uključujući ruski, ukrajinski i beloruski – oni moraju da zaustave međusobni sukob i ne smeju podleći provokacijama, poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Daj Bože da Gospod prikloni milost prema čitavoj istorijskoj Rusiji, našoj ruskoj državi koja se danas zaista suočava sa mnogim opasnim, ali istovremeno i sudbonosnim izazovima. I daj Bože da se na sve te izazove pronađe pravi odgovor koji bi doprineo daljem jačanju bratskih veza između naroda koji čine Svetu Rusiju“, rekao je patrijarh Kiril u besedi nakon bogosluženja u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

On je poručio da je danas „ovaj zadatak važan deo misije ruske crkve“.

„I Rusija i Ukrajina i Belorusija i druge zemlje i narodi koji čine istorijsku Rusiju mesto su našeg pastirskog služenja. Znači da i probleme koji se javljaju treba da prati naša usrdna molitva da Gospod, pre svega, pomiri ljude. Zato su danas moje reči upućene i Rusima i Ukrajincima i Belorusima i svima ostalima koji su deo istorijske stvarnosti svete Rusije da učine sve kako neprijatelj ljudskog roda (đavo), posejavši seme neprijateljstva, ne bi uspeo u tome da brat ustane na brata, kako bi svi pokušaji međusobnih sukoba bili u potpunosti zaustavljeni i iskorenjeni, kako bi mir, blagostanje i bratska ljubav bili prisutni među svim narodima istorijske Rusije“, rekao je Kiril.

On je pozvao vernike da „mole za mir i pomirenje naroda svete Rusije kako nikakve provokacije i iskušenja, nikakva semena koja seje đavo ne bi izrasla u kukolj koji bi mogao da oslabi zajednički duhovni život naroda Svete Rusije“.
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
RUSIJA
Ruski patrijarh: Svaka želja da se uništi Rusija značiće kraj sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala