- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na Bliskom istoku uništeno 150 američkih „abramsa“ – kako će proći protiv Rusije

CC BY 2.0 / Flickr / James Avery / Američki tenkovi M1A2 "Abrams" na vojnim vežbama u Litvaniji
Američki tenkovi M1A2 Abrams na vojnim vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Za manje od 24 sata, vašingtonska administracija promenila je, naizgled čvrstu odluku da neće slati tenkove „abrams“ u Ukrajinu. Međutim, slanje američkih tenkova kijevskom režimu neće uticati na tok ruske specijalne operacije, što zbog malog broja (30), što zbog performansi samog tenka.
Neizvesnost zbog koje je zapadna javnost već mesecima treperila po pitanju slanja zapadnih tenkova kijevskom režimu konačno je razvejana. Američki predsednik Džo Bajden spreman je da saopšti odluku o slanju američkih „abramsa“, ponosa američke kopnene vojske i njenog glavnog oklopnog vozila Ukrajini.
Kako zapadni mediji pišu, američki predsednik će, uprkos stavu Pentagona, poslati tenkove u Ukrajinu, i to, kako su naveli, njih trideset, a to će navesti i Nemačku da promeni stav, pa će i ona poslati jedan broj svojih „leoparda“ kao pomoć Vladimiru Zelenskom.

„Abramsi“ ne menjaju stanje na terenu u Ukrajini

Prema mišljenju vojnog analitičara Milovana Bajagića, slanje „abramsa“, kao uostalom ni slanje drugih tenkova sa Zapada, neće bitno uticati na tok ruske specijalne operacije u Ukrajini.
„Abrams je jako težak tenk. Na gomili snimaka se može naći kako se zaglavi u blatu“, objašnjava on.
Da bi se situacija promenila, potrebno je, kako Bajagić kaže, na stotine tenkova – mali broj tenkova koji su Ukrajini obećani više liči na moralnu podršku.

„Videćemo uskoro koliko će se „abrams“ pokazati efikasan, odnosno videćemo njegove nedostatke – na ukrajinskom zemljištu, za koje uopšte nije dizajniran, kada se zaglavi u blatu ili snegu. Uz to je i ranjiv, kao što se pokazalo u Zalivskom ratu i drugim sukobima. Uprkos jakom oklopu, izuzetno je ranjiv“, konstatuje Bajagić.

Šta je „abrams“

M1 „abrams“ je tenk treće generacije i glavni je američki borbeni tenk, a početak njegovog razvoja nas vraća u 1971, kada su SAD i tadašnja Zapadna Nemačka odlučile da zajedničkim snagama razviju novi tip tenka kao odgovor na sovjetski T-72, kaže Bajagić.

„Međutim, posle nekoliko godina, zbog razlika u proceni troškova i mišljenja oko razvoja, razišli su se i Nemačka je krenula u razvoj „leoparda“, a Amerikanci u razvoj „abramsa“. Postoji nekoliko varijanti „abramsa“ – od osnovne verzije M1A1, preko unapređene varijante M1A2, koja je u upotrebi od devedesetih godina. Zadnja varijanta je M1A2 SEP, varijanta 4. Razlika između njih je, pored oklopa, u jačini motora, kao i u optičkim i elektronskim uređajima i sistemu za upravljanje vatrom“, navodi Bajagić.

Model „abramsa“., koji će, prema pisanju medija, Ukrajina najverovatnije dobiti je M1ASEP, koji dostiže brzinu od 68 kilometara na čas, a težak je između 69,5 i 73,3 tone. Snaga motora, koji pokreće mlazno gorivo, mu je 1500 konjskih snaga. Maksimalna udaljenost koju prelazi iznosi oko 425 kilometra. Ima četiri člana posade, uključujući i komandanta tenka.
Materijali koji su korišćeni za zaštitu tenka uključuju osiromašeni uranijum u trupu i kupoli, a u ostalim delovima drugi sistemi zaštite, uključujući sisteme odbrane od eksplozivnih naprava.

„Abramsi“ su opremljeni topom kalibra 120 milimetara koji proizvodi nemački Rajnmetal, fabrika koja istim kalibrom topa snabdeva i nemačke „leoparde“. Takođe je naoružan sa tri mitraljeza od kojih je jedan kalibra 12,7 milimetra, a druga dva kalibra 7,62 milimetra. Domet topa je do četiri kilometra, a može da ponese 40 granata od 120 milimetra i više od 11.000 mitraljeskih metaka.

Iako ga zapadni stručnjaci karakterišu kao najbolji tenk na svetu, operacije u kojima je učestvovao ne govore u prilog tome. Da „abrams“ nije baš toliko superioran govori podatak da je u raznim ratovima na Bliskom istoku uništeno više od 150 „abramsa“.
Bajagić navodi da se, s obzirom na težinu, radi o slabo mobilnom tenku.

„Čak su ga na vežbama u Nemačkoj 2014. rumunski TR-85M1 Bizon uništio osam od jedanaest „abramsa“. Tako da se nije dobro pokazao“ ocenjuje Bajagić.

Osim težine, u poređenju sa konkurentskim tenkovima, „abramsi“ imaju nedostatke i na zadnjoj i bočnoj strani oklopa, kao i na vrhu kupole, dodaje naš sagovornik.

Ruske i iranske rakete „smrt“ za „abramse“

Mit o neuništivosti i nadmoći „abramsa“ u odnosu na ostale tenkove stvoren je tokom prvog Zalivskog rata 1991, kada su ovi tenkovi uspešno uništavali iračke tenkove, uključujući i sovjetske T-72. Međutim, taj mit srušen je tokom američke invazije na Irak 2003.
Nekoliko tenkova stradalo je od prijateljske vatre, ali uništavale su ga i iračke snage raketama kratkog dometa pogađajući gusenice ili pogađajući spoljne rezervoare malokalibarskim oružjem. Do marta 2005, oko 80 „abramsa“ povučeno je iz upotrebe zbog dejstva neprijateljskih snaga.
Kao velika pretnja za oklop „abramsa“ u iračkom sukobu pokazao se ruski sistem RPG-29 „Vampir“, a u ratu u Jemenu, pobunjenički Huti su za uništenje „abramsa“ u sastavu saudijske vojske koristile iransku protivtenkovsku vođenu raketu Tosun, verziju ruskog sistema 9M113 „Konkurs“.
Van SAD, korisnici „abramsa“ su Australija (59), Egipat (1360), Irak (321), Kuvajt (218), Poljska (250), saudijska (373), Maroko (222). Američka vojska je, od početka proizvodnje snabdevena sa preko 8100 „abramsa“, a danas je u upotrebi 2509 raznih varijanti ovog tenka, dok je 3700 komada u skladištima.
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Nemačka zver“ ili „ranjivi džin“: Sve o tenku „leopard 2“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala