- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kolumbijski predsednik odbacio predlog SAD da se rusko oružje iz te zemlje preda Ukrajina

© AP Photo / Juan Manuel BarreroGustavo Petro
Gustavo Petro - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Kolumbijski predsednik Gustavo Petro potvrdio je u utorak da je Vašington razgovarao sa Bogotom o transferu ruskog oružja u Kijev. Prema rečima šefa države, Kolumbija ne razmatra ovaj predlog SAD.
„U jednom od razgovora, general [Laura] Ričardson i drugi američki predstavnici rekli su mi da će zbog nemogućnosti da Kolumbija održava i remontuje to oružje, oni to učiniti i poslati ga u Ukrajinu“, rekao je Petro na konferencija za štampu u Buenos Ajresu.
Prema Petrovim rečima, ruska oprema koja je trenutno u posedu Kolumbije je u lošem stanju, jer nema načina da se održava.

„Mi ne zauzimamo ni jednu stranu. Mi smo na strani mira. Prema tome, nijedan komad ruske opreme, u kakvom god stanju da se nalazi na našoj teritoriji, neće biti upotrebljen u tom sukobu", dodao je on.

Petro je napomenuo da je pokrenuo temu Ukrajine na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koji se održava u Buenos Ajresu.
„Latinska Amerika, umesto da se kladi na to koji će blok prevladati – NATO ili Rusija, treba da zahteva mir“, rekao je on.
Prethodno je šef Južne komande SAD general Lora Ričardson rekla da Venecuela, Kuba, Nikaragva i još šest zemalja Latinske Amerike imaju rusko oružje i da SAD rade na tome da „ovo rusko oružje zamene američkim ako te zemlje žele da ga prebace u Ukrajinu“.
Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je tokom brifinga rekao da američka inicijativa ima zakonska ograničenja, ali da će Kremlj ipak pažljivo pratiti ovo pitanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala