- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kalabuhov: Otvaranje kancelarije ruske ambasade u Banjaluci unaprediće saradnju Srpske i Rusije

Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Otvaranje Kancalarije ruske Ambasade u Banjaluci dodatno će unaprediti saradnju Republike Srpske i Rusije, koju Moskva veoma ceni, izjavio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.
"Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja", rekao je Kalabuhov u utorak u Srpcu gde je u manastiru Osovica prisustvovao redovnoj godišnjoj sednici Skupštine Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva (IPPD) - odeljenja u Republici Srpskoj.
On je rekao da podržava rad IPPD-a koje aktivno radi na očuvanju pravoslavlja više od stotinu godina, kao i odbrani tradicionalnih vrednosti koje vekovima baštine ruski i srpski narod, saopšteno je danas iz ovog udruženja.
"Hvala vam na podršci Rusiji u međunarodnoj areni. Želeo bih da naglasim potrebu za ujedinjujućim inicijativama, s ciljem jačanja klime tolerancije, saradnje i međunarodnog razumevanja državotvornih naroda u BiH", rekao je Kalabuhov, prenevši pozdrave u ime Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
On je podsetio da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sve u BiH mora biti rezultat dogovora političkih snaga i pojedinaca.
Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, Kalabuhov je rekao da je jasno da to nije rat lokalnog karaktera.
"Svedoci smo vrlo interesantnih istorijskih događaja i ono što se dešava u Ukrajini nije neki lokalni konflikt, već egizistencijalna bitka, jer je cilj Zapada da eliminiše Rusiju", kazao je Kalabuhov, prenosi RTRS.
Predsednik Odeljenja IPPD u Republici Srpskoj Miladin Mitrović rekao je da ovo društvo, saglasno svojim odredbama, nastavlja rad usmeren na očuvanje civilizacijskih tekovina i vrednosti koje propoveda pravoslavna vera.
"Jedan od prioritetnih zadataka ostaje čvršće povezivanje srpskog i ruskog naroda u svim sverama društvenog života. Višegodišnja saradnja našeg udruženja sa partnerima iz Rusije u nauci, obrazovanju, ekonomiji, kulturi i drugim oblastima sve je vidljivija u Republici Srpskoj", rekao je Mitrović.
On je podsetio da Društvo želi da doprinese očuvanju i jačanju veza Srpske i Srbije, kao i jačanja naconalnog identiteta srpskog naroda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala