Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kad slatkiši postanu meci – bizarna kampanja za bojkot srpskih proizvoda na tzv. Kosovu /video/

© Tanjug / MIRJANA MITROVICSrpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici
Srpski proizvodi na policama radnji u Kosovskoj Mitrovici  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
Kampanja za bojkot srpskih proizvoda na tzv. Kosovu, koja praktično i ne prestaje, intenzivirana je u više navrata, pre svega preko društvenih mreža. U pitanju je bojkot proizvoda ne zbog kvaliteta, već zbog porekla.
„Mi smo do sada rukama hranili našeg neprijatelja“, „Ne finansirajte srpsku vojsku“, „Nije patriota onaj koji im daje pare da kupuju oružje, patriota je onaj koji kupuje proizvode svoje države“, „Ne zaboravljajte“ – neke su od poruka u ovoj kampanji koja se odvija na više načina.
U najnovijem videu koji je objavila osoba koja se predstavlja kao Sćipdon Saljijaj (Shqipdon Salijaj) – aktivan na više društvenih mreža i svom veb sajtu, poruku da se ne kupuju srpski proizvodi prenosi lično – na bizaran način.
On kupuje srpske proizvode iz prodavnice. U pitanju su već decenijama popularni slatkiši i slaniši iz Srbije – čips, plazma, medeno srce i medela štrudlica. Kada dođe kući otvara proizvod po proizvod, ali umesto slatkiša u njima se nalaze meci vatrenog oružja. U pozadini naviru scene iz prošlosti, plač bebe i glas starca koji podseća na to da se sa Srbima ratovalo.
Zapravo se radi o tonskom zapisu jednog starijeg priloga – „Borili smo se sa Srbima 84 godine, nemaju sažaljenja ni za majke, sestre, decu, useve ni životinje“.
Početkom prošle godine, srpsku i deo regionalne javnosti uznemirio je spot grupe „Besa Besi“, u kojem devojčica u prodavnici opominje oca koji kupuje srpske proizvode na navodne zločine koje su počinili Srbi tokom rata 1999. godine.
Više nevladinih organizacija istakle su tada da ovakav promotivni video podstiče „ekonomski nacionalizam, i primer izazivanja razdora i netrpeljivosti među etničkim grupama jer govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima“, NVO „Nova društvena inicijativa“ podnela je tada prijavu Savetu za štampu, s obzirom na to da je i više medija objavilo spot, prijavu ombudsmanu i krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Uroševcu.
Savet za štampu je u međuvremenu, kako je za „Kossev“ potvrdila Milica Andrić-Rakić, prijavu za širenje etničke mržnje odbacio kao neosnovanu, tužilaštvo nije do danas odgovorilo, dok je ombudsman pokrenuo istragu.
Da je sada u toku kampanja bojkota srpskih proizvoda, podseća vodeća prištinska novinarska agencija KosovaPres, koja navodi da je kampanjom upućen poziv da se ne koriste srpski proizvodi.
„Svrha ove kampanje jeste da građani Kosova budu svesni da ne kupuju srpske proizvode koji se uvoze od severnog suseda“, navodi se u tekstu i dodaje: „Ova inicijativa nije trenutna s obzirom na to da različiti aktivisti, a takođe i savesni građani, pozivaju na bojkot ovih proizvoda već izvesno vreme“.
Nešto ranije, u toku najnovije krize na Kosovu i Metohiji u decembru, kada su Srbi postavili barikade, ova kampanja intenzivirana je i u Kosovskoj Mitrovici i to u etnički mešovitom delu Bošnjačka mahala, kao i južnom delu grada – gde Srbi i Albanci zajedno privredno sarađuju već godinama.
U Bošnjačkoj mahali, u glavnoj ali i sporednim ulicama, zatim na istočnom kao i na glavnom mostu na Ibru – bile su izlepljene plakate sa natpisom „ BOJKOTO PRODUKTET SRBE “, što u prevodu znači „BOJKOTUJ SRPSKE PROIZVODE“. Iste nalepnice bile su zalepljene i na marketima u južnom delu Kosovske Mitrovice.
Nastavilo se i maršom za bojkot srpskih proizvoda koji su krajem decembra u Prištini organizovali studenti. Apelovali su tada, noseći i transparente, na sve građane da ne kupuju namirnice sa srpskim poreklom, podsećajući ih na zločine Srbije u ratu.
Mediji su potom, početkom ove godine prenosili i pojedine akcije trgovinskih radnji na Kosovu i Metohiji – koje su samoinicijativno uklanjale sa svojih rafova svu srpsku robu. Njihovo poreklo je jedini razlog zašto su tada rafovi gde je ta roba bila izložena, ostajali prazni.
Najzad, u godišnjem izveštaju kosovske carine za prošlu godinu, u kojem su, između ostalog, izlistani i podaci o uvozu i izvozu robe iz Srbije na tzv. Kosovo – direktor ove insitucije naznačio je da je prisustvo srpskih proizvoda na Kosovu smanjeno u odnosu na 2017. ili 2018. godinu, preneo je „Kossev“.
S druge strane, kazao je i to da je tokom 2022. godine vrednost uvoza iz Srbije na Kosovo iznosila 370 miliona evra, što je broj koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan.
Napori vlade privremenih institucija u Prištini su već godinama usmereni na smanjivanje uvoza robe iz Srbije, gde se srpska strana optužuje za nesrazmeran izvoz u odnosu na uvoz sa Kosova. Priština se zalaže da uvoz ubuduće preusmeri na Albaniju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala