- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Iz Španije u Srbiju stigle prve donirane jajne ćelije

CC BY 4.0 / Wikipedia/Galina Fomina/Cropped photo / Laboratorija za vantelesnu oplodnju
Laboratorija za vantelesnu oplodnju - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
U Srbiju je danas stigao prvi kontingent jajnih ćelija iz banke u Španiji, a do sada se u našoj zemlji za proces vantelesne oplodnje (VTO) putem uvezenog reproduktivnog materijala prijavilo oko 500 parova i žena bez partnera.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare, šest žena će ući u proces VTO sa jajnim ćelijama iz Španije — četiri u GAK Višegradska, a dve u GAK Narodni front.
Ovo je prvi donirani i uvezeni materijali koji je stigao u Srbiju od 10. decembra, otkada je uvedena mogućnost za uvoz jajnih ćelija, embriona i spermatozoida, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.
„Nacionalna politika porasta nataliteta jedan je od prioritet države, mi smo ovaj proces ozakonili i to je bitno. Do sada nije postojala mogućnost ni samostalnim plaćanjem donorstva iz inostranstva“, kazala je Škodrićeva.

Ugovori sa Španijom, Češkom i Danskom

Nacionalna banka reproduktivnog materijala nalazi se upravo u Višegradskoj, a osnovana je 2019. godine, međutim, zbog nedostatka domaćih donora, potpisan je ugovor sa evropskim bankama.
„Imamo za sada samo pet doniranih domaćih spermatozoida i nijednu jajnu ćeliju. Zemlje koje imaju razvijene banke, takođe uvoze jer nemaju potreban reproduktivni materijal. Mi smo potpisali za sada sa bankama u Španiji, dve u Danskoj i u Češkoj, a budući parovi mogu da biraju iz koje banke žele materijal, i pojedine fizičke karakteristike”, istakla je direktorka RFZO.
Dodaje da RFZO završava ugovore sa sedam državnih i 15 privatnih klinika u Srbiji.
„Oko 10 odsto od 500 prijavljenih su žene bez partnera koje o trošku države mogu na VTO sa uvezenim materijalom do 45 godine starosti. Granica je 50 godina i te žene takođe mogu da se prijave, ali uz samostalno plaćanje“, napomenula je Škodrićeva, dodajući da se prijavljivanje vrši putem E-uprave.
Lepe vesti stižu iz GAK Višegradska kada je u pitanju VTO putem domaćih donora, a to je da je već urađena jedna uspešna oplodnja, rekao je direktor te ustanove Aleksandar Stefanović.
„Trudnoća je potvrđena, a nadam se da će i svi ostali krenuti ovim stopama i da će biti novih trudnoća, da ćemo raditi kao tim. Treba da radimo i na promociji naših donora i da manje uvozimo iz inostranstva, iako je uvođenje velika olakšica za naše pacijente, jer neće morati da odlaze u druge zemlje“, rekao je Stefanović.
Inače, GAK Višegradska najstarija je ustanova tog tipa u regionu, a obeležava ove godine 100 godina rada.
„Prva u Srbiji je uvela VTO pre 32 godine, i prva beba dobijena tim putem danas ima 30 godina. Takođe, 2009. godine je prvi zamrznuti embrion odmrznut i urađena je VTO, a rezultat su zdrave trojke. Upravo zbog tih rezultata, ponosni smo što je ovde nacionalna banka, jedna od malo u Evropi i svetu. Taj projekat je još jedan državni u nizu koji unapređuje VTO što nas je dovelo do vrha u svetu iz te oblasti“, rekao je direktor GAK Višegradska.
Ministarstvo zdravlja odradilo je svoj deo posla uz pomoć RFZO i drugih ministarstava, a cilj je da se svake godine rodi što više dece, istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.
„Želimo da svim parovima i singl ženama omogućimo da dođu do potomstva, jer ne znam šta ima lepše od toga da se ljudi ostvare kao roditelji i uživaju uz decu“, poruka je državnog sekretara.
Proces VTO putem uvezenih donora košta 7.000 evra, a namenjen je svim parovima i singl ženama koji iz bilo kog zdravstvenog razloga nemaju adekvatan reproduktivni materijal.
„Ovo je vrlo osetljiva tema, mnogo toga ima da se pripremi i uskladi. Nastavićemo da radimo na tome, jer smo svesni koliko je važno da imamo što više novorođene dece”, poručio je državni sekretar, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala