Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Havarija na kopu Kolubara; EPS: Nema veće štete, snabdevanje strujom stabilno

Rudarski basen Kolubara - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
Pratite nas
U kopu Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera. Kop je obišla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović posle čega je izjavila da neće biti ugroženo snabdevanje strujom Lazarevca i okolnih mesta.
„Došlo je do havarije u RB Kolubara, klizište je zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovo istočno polje (E) i htela sam da se uverim da nema većeg oštećenja na opremi. Niko nije povređen i najvažnije je da su tu ljudi koji saniraju situaciju“, navela je Đedovićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu.
Prema njenim rečima, trafo-stanica nije ugrožena, ali bi trebalo da se i dalje nadgleda da i ona ne bude ugrožena.
„Ona samo napaja kopove, odnosno ne napaja okolna mesta. Ima dovoljno uglja na deponijama za snabdevanje toplane koja greje Lazarevac“, rekla je Đedovićeva.
Ukazala je da je, ipak, brine to što je proizvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža.
„Moramo da radimo na većim količinama deponija uglja, to jest, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje građana električnom energijom došli u pitanje. Iz papira i izveštaja se neke stvari ne mogu videti i zato sam tu — da se uverim da su stvari pod kontrolom. Došlo je do havarije, ali nije ugroženo ni snabdevanje strujom okolnih mesta, a ni grejanje“, navela je Đedovićeva.

EPS: Proizvodnja uglja nije ugrožena, sigurno snabdevanje građana

Ovim povodom oglasio se i EPS, navodeći da je u utorak popodne zbog aktivacije postojećeg klizišta trenutno zaustavljena proizvodnja bagera "glodar 7" koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu (bager-traka-utovar).
Rad kapaciteta EPS-a je stabilan i snabdevanje građana i privrede je sigurno, ističe se u saopštenju. Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB „Kolubara“ nije ugrožena.
Nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova, navode iz EPS-a.
U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7“, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi.
Takođe, biće pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2“ kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa „glodar 7“.
Rad svih proizvodnih kapaciteta Elektroprivrede Srbije je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne.
Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra.
I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati dnevno, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala