- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski nastavlja progon crkve - uveo sankcije protiv 22 predstavnika Ruske pravoslavne crkve

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ukazom uveo sankcije protiv 22 predstavnika Ruske pravoslavne crkve, a dokument je objavljen na sajtu šefa države.
„U skladu sa članom 107 Ustava Ukrajine je neophodno da se donese odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine od 23. januara 2023. godine o primeni ličnih specijalnih ekonomskih i drugih sankcija“, navodi se u tekstu ukaza.
Na spisku lica kojima će biti uvedene sankcije se nalazi: mitropolit Budimpeštanski i Mađarski Ilarion, zamenih šefa odeljenja Sinoda za odnose crkve sa društvom i medijima Vahtang Kipšidze, savetnik patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila protojerej Nikolaj Balašov, mitropolit Vladimirski i Sladalski Tihon, šef Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda, kao i šef odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamski Antonij, koji je 17. januara izlagao putem video veze pred učesnicima Saveta bezbednosti UN i istakao o pritiscima ukrajinskih vlasti na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.
Sankcijama je predviđena blokada računa, prekid ekonomskih i finansijskih transakcija, obustavljanje kulturne saradnje, lišavanje ukrajinskih nagrada i drugo. Sankcije su za ovih šest osoba uvedene na 30 godina, a za ostale na pet godina.
„Današnja odluka SNBO se tiče naše duhovne nezavisnosti, koju jačamo i još više ćemo jačati. Uvedene su sankcije protiv 22 ljudi koji su građani Rusije“, rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegramu.
Ranije je Zelenski uveo sankcije protiv 317 ljudi, građana Rusije, Ukrajine i Belorusije. Među njima su režiser Nikita Mihalkov i Andrej Končalovski, operska diva Ana Netrebko, umetnici Dmitrij Haratjan i Evgenij Petrosjan, muzičar Aleksandar Skljar, filozof Aleksandar Dugin, generalni direktor infomativne agencije „Rosija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov, glavna urednica televizije RT Margarita Simonjan, bivši ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Miroškin i niz drugih vojnih dopisnika i novinara.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Zelenski zabranio verske organizacije u Ukrajini koje su povezane sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala