- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Zašto zvezde alarmantnom brzinom nestaju sa noćnog neba

Zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Ako smo do sad na nekom području mogli da vidimo 250 zvezda u periodu od 12 godina, taj broj se smanjio na tek 100 vidljivih zvezda, upozoravaju naučnici.
Ako vam se čini da u poslednje vreme sve ređe vidite zvezde na noćnom nebu - niste jedini.
Isto je primetio i tim istraživača koji je analizirao desetine hiljada opažanja građana širom sveta.
Nakon 12 godina analiziranja, objavili su studiju u časopisu Science, u kojoj su otkrili da zvezde polako nestaju s noćnog neba. Tačnije, u poslednjih 12 godina, nebo je postajalo sve svetlije. I to stopom od otprilike 9,6 posto svake godine, odnosno nebo je dvostruko svetlije svakih osam godina, preciziraju naučnici.
U pozadini ovog osvetljavanja zapravo je svetlosno zagađenje koje sprječava blagu svetlost zvezda da dopire do Zemlje. Istraživači ističu kako problem svetlosnog zagađenja nije ništa novo, međutim alarmantna je stopa kojom se ona pojačava.
Naučnici ističu kako je merenje svetline neba, a time i ukupne vidljivosti zvezda, veoma teško. Pre svega, za merenje se često koriste sateliti koji su u Zemljinoj orbiti, a koji imaju značajno drugačiji pogled u odnosu na čoveka koji je na Zemlji. Kako bi pokušali da izmere šta se tačno može videti sa Zemlje, istraživači su potražili pomoć običnih građana.
Analizom tih opažanja otkrili su da je verovatni glavni krivac za sve lošiju vidljivost zvezda - LED rasveta koja je u proteklih 12 godina postala glavni izvor svetlosti u celom svetu.
Istraživači ističu da je 2011. godine LED rasveta imala tek jedan posto tržišnog udela. Manje od 10 godina kasnije, taj je udeo već iznosio 47 posto i samo se povećava.
Upozorili su kako to ne utiče samo na posmatranje zvezda, već i na ceo ekosistem. Nekoliko ranije objavljenih studija pokazalo je da sve svetlije noćno nebo utiče na biljke, životinje i njihovu međusobnu interakciju. Laboratorijske studije, navode istraživači, pokazale su i fiziološke promene kod riba zbog sve svetlijeg noćnog neba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala