- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodni artiljerijski sistem Akacija - Sputnik Srbija

UŽIVO Kod Soledara ubijena dva britanska plaćenika

Pratite nas
U toku je 335. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nemački koncern "Rajnmetal" može Ukrajini da isporuči 139 tenkova "leopard". Povoljan scenario konflikta za Ukrajinu je zamrzavanje sukoba, piše "Telegraf". General Valerij Gerasimov nazvao je jednu od glavnih pretnji za Rusiju korišćenje Ukrajine za hibridni rat.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:38 24.01.2023
Zelenski: Razgovarao sam sa Makronom o diplomatskim koracima za okončanje sukoba
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razmotrio diplomatske korake o okončanju sukoba u Ukrajini.
Zelenski je saopštio da su razgovarali i o drugim temama.
„Tokom razgovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom zahvalio sam za prodornu odluku o isporuci lakih tenkova, kao i dalje jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, posebno, naprednih PVO sistema. Razgovarali smo i o diplomatskim koracima o završetku rata. Naročito sam podvukao da sportistima iz Rusije nije mesto na Olimpijskim igrama u Parizu“, navodi se u saopštenju na telegram kanalu Zelenskog.
21:09 24.01.2023
Dva britanska plaćenika, Kris Peri i Endru Begšou, koji su učestvovali u borbama na strani Kijeva, likvidirana su kod Soledara, saopštila je televizija „Skaj njuz“.
„Dvojica britanskih državljana ubijena su prilikom pokušavaja ‘humanitarne evakuiacije’ iz... Soledara“, navodi televizija.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oslobađanje Soledara završeno uveče 12. januara.
19:37 24.01.2023
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Šolc doneo odluku o slanju tenkova "leopard" Kijevu
19:26 24.01.2023
Norveška bi mogla da donese odluku o isporuci osam tenkova „leopard“ koji se nalaze u njenim oružanim snagama, saopštio je list „Dagens neringsliv“ pozivajući se na svoje izvore.
„Koliko nam je poznato, postoji verovatnoća da će Norveška Ukrajini isporučiti osam od 36 tenkova ‘leopard’ koje ima u vojsci. Za kratko vreme vlada će doneti odluku o kupovini novih tenkova“, navodi se u članku.
18:37 24.01.2023
Španija je izdvojila 38 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini, izjavio je španski premijer Pedro Sančez, koji je ovu sumu nazvao rekordnom.
17:29 24.01.2023
Grosi: U ukrajinskim nuklearkama nije pronađena vojna tehnika
Inspektori Mađunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu našli vojnu tehniku u ukrajinskim nuklearnim stanicama, saopštio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu.

„Pošto su naše stalne misije već tamo, zamolio sam danas svoj tim da pažljivo pregleda lokacije, zajedno sa tamošnjim ukrajinskim menadžmentom, da se uveri da li se tamo skladište vojni materijali... Rezultat ovih inspekcija je, naravno, bio negativan“, objasnio je Grosi.

Prema Grosiju, zahvaljujući radu IAEA „već drugi put su odbačene su optužbe“ da ukrajinska strana narušava nuklearnu bezbednost, podsećajući na negativan zaključak stručnjaka IAEA o mogućoj pripremi „prljave bombe“ na teritoriji Ukrajine.
Grosi je ranije izjavio da inspekcija agencije nije uspela da otkrije znake pripreme „prljave bombe“ nakon preliminarne istrage tri nuklearna postrojenja u Ukrajini. Provere inspektora IAEA održane su na zahtev Kijeva nakon izjava Rusije da ukrajinska strana planira da upotrebi „prljavu bombu“.
17:18 24.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.
16:52 24.01.2023
Češki premijer Petar Fijala izjavio je da su tenkovi koje Nemačka planira da isporuči Češkoj kao kompenzaciju za one koje je Prag poslao Ukrajini, potrebni kako bi zemlja osigurala sopstvenu bezbednost.
„Naše tenkove T-72 smo poslali u Ukrajinu i upravo zbog toga smo se dogovorili o podršci Nemačke kako bismo osigurali borbenu gotovost naše vojske“, rekao je on, prenose „Češke novini“.
Nemačka će Češkoj i Slovačkoj prebaciti po 15 tenkova starijeg modela „leopard 2A4“. Po jedan tenk obe zemlje su dobile u decembru prošle godine, dok bi ostali trebalo da budu isporučeni tokom ove godine.
16:45 24.01.2023
Nemačka može da dozvoli Poljskoj da Kijevu pošalje tenkove „leopard“ već u sredu, objavila je agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.
16:41 24.01.2023
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena naginje da Kijevu preda „značajan broj“ tenkova „abrams M1“, a o predaji bi moglo biti objavljeno ove nedelje, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na američke zvaničnike.
Kako se navodi, SAD će objaviti o predaji tenkova „abrams“ Ukrajini u okviru dogovora sa Berlinom o isporukama Ukrajini tenkova „leopard 2“ iz Nemačke i drugih zemalja.
Ranije je „Vašington post“ objavio da bi SAD mogle da predaju oko sto oklopnih transportera „strajker“ Ukrajini. Istovremeno, malo je verovatno da će u ovaj paket pomoći biti uključeni tenkovi M1 „abrams“.
16:34 24.01.2023
Zelenski: Nećemo napasti Belorusiju
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na konferenciji za novinare da Ukrajina ne planira da napadne Belorusiju, a istovremeno je izbegao odgovor na pitanje da li je Kijev nudio Minsku da potpišu pakt o nenapadanju.
„Sve što Ukrajina zvanično predlaže, svi ćete čuti. Mogu još jednom da potvrdim: nećemo napasti Belorusiju“, izjavio je Zelenski tokom zajedničke konferencije za novinare sa finskim predsednikom Sauli Ninisteom.Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je prethodno da je Kijev predlagao Minsku da zaključe pakt o nenapadanju kako beloruska vojska ne bi krenula na Ukrajinu.
16:22 24.01.2023
Bajdenova administracija razmatra isporuku tenkova „abrams M1“ Kijevu
Bajdenova administracija razmišlja o tome da Kijevu preda „znatan broj“ tenkova „abrams M1“, a odluka o tome mogla bi da bude objavljena ove sedmice, prenosi „Volstrit džurnal“ pozivajući se na američke činovnike.
List navodi da će SAD objaviti da predaju Ukrajini tenkove „abrams M1“ u okviru sporazuma s Nemačkom o isporuci tenkova „leopard 2“ Kijevu.
„Vašington post“ je ranije preneo da bi SAD mogle da predaju Ukrajiniu oko 100 oklopnih transportera „strajker“, kao i da je malo verovatno da će u paket pomoći biti uključeni tenkovi „abrams M1“.
15:25 24.01.2023
Ukrajinske specijalne službe organizovale teroristički napad u Berdjansku
Automobil koji je pripadao lokalnoj preduzetnici eksplodirao je u Berdjansku. Žena je najverovatnije bila u vozilu, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, na licu mesta su istražni organi i spasioci.
Automobil se nalazio u blizini škole, a u njemu je, kako je rekao Rogov, najverovatnije bila Valentina Mamaj, koja predvodi lokalnu organizaciju za zaštitu životinja.
„Informacije o povređenima se utvrđuju“, dodao je Rogov.
Regionalne vlasti su saopštile da su teroristički napad organizovale ukrajinske specijalne službe.
15:09 24.01.2023
Prigožin: Zauzimanje Artjomovska će preseći ukrajinsku ofanzivu u svim pravcima
Cilj oslobađanja Artjomovska (Bahmuta) jeste da se spreče ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga „u svakom pravcu“, izjavio je u utorak osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin.
„Zadatak zauzimanja Bahmuta jeste da se uništi ukrajinska armija u okolini grada i da se spreči svako ofanzivno dejstvo u bilo kom pravcu fronta. Sve svoje borbeno sposobne jedinice Oružane snage Ukrajine upućuju u Bahmut. A 'Vagner' ih likvidira, otvarajući operativne mogućnosti u drugim pravcima“, naveo je Prigožin u komentaru objavljenom na stranici „Konkorda“ na društvenoj mreži „V kontakte“.
13:51 24.01.2023
Pripadnici združene grupe snaga Rusije i Belorusije započeli su dekonzervaciju vojne opreme, javilo je Ministarstvo odbrane Belorusije na svom Telegram kanalu.
"U okviru zajedničkih aktivnosti borbene koordinacije regionalne trupe snaga Belorusije i Rusije, jedinice 11. posebne mehanizovane brigade počele su da koriste opreme koja je dugo vremena bila konzervirana“, navodi se u tekstu.
12:06 24.01.2023
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Dve brigade Oružanih snaga Ukrajine izgubile su za dan više od 40 ljudi u pravcu Kupjanska;
◾Ruske oružane snage likvidirale su u području Krasnog Limana oko 30 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i uništile sistem M777;
◾Ruski PVO sistemi oborili su deset dronova Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage RF nastavile su ofanzivu u pravcu Donjecka, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 50 vojnika;
◾Oružane snage Rusije uništile su komandni centar 57. posebne mehanizovane brigade i skladišta naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u području Artjomovska i Novoukrajinke u DNR;
◾Oružane snage Rusije likvidirale su više od 25 ukrajinskih vojnika i samohodnu haubicu „Akacija“ u zaporoškom pravcu;
◾Oružane snage Rusije pogodile su jedinice 25. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Severska, DNR;
◾Ruske trupe uništile su radarsku stanicu AN/TPK-50 u hersonskom pravcu;
◾Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je ukrajinski PVO sistem Buk-M1 u Harkovskoj oblasti.
11:14 24.01.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg u Berlinu: Ukrajini ne treba samo odbrambeno oružje - ona mora da pobedi
11:12 24.01.2023
Isporuke tenkova „leopard“ Ukrajini ne obećavaju ništa dobro za odnose Rusije i Nemačke i neizbežno će se odraziti na njihov budući razvoj, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kako je ocenio, odnosi Rusije i Nemačke „već su na prilično niskoj tački“ u ovom momentu.
„Ne primećuje se bilo kakav sadržajan dijalog ni sa Nemačkom, ni sa drugim zemljama EU i NATO-a“, rekao je Peskov.
10:23 24.01.2023
Ruska vojska osujetila je pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju Dnjepar u području Nove Kahovke, saopštile su službe za vanredne situacije Hersonske oblasti.
Uništena su tri čamca, šest pešadijska vozila i oko 100 neprijateljskih vojnika.
09:49 24.01.2023
Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo je ostavku zbog skandala oko nabavki.
„Vjačeslav Šapovalov, koji je bio odgovoran za logistiku Oružanih snaga Ukrajine, zatražio je da bude oslobođen od dužnosti kako ne bi predstavljao pretnju za stabilno snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine nakon kampanje optužbi u vezi sa kupovinom hrane“, navodi se na Telegram kanalu ukrajinskog ministarstva odbrane.
Napominje se da je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov podržao zahtev svog zamenika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala