- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedski premijer: Nadamo se povratku na dijalog sa Turskom o ulasku u NATO

© AP Photo / Pontus LundahlPremijer Švedske Ulf Kristerson
Premijer Švedske Ulf Kristerson - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Švedska se nada povretku na radni dijalog sa turskom stranom po pitanju članstva u NATO-u, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson nakon pogoršanja odnosa između Stokholma i Ankare.
„Želim da se ponovo vratim na radni dijalog... Želim da pozovem na smirenost u ovom procesu. Švedska, Finska i Turska su zaključile trilateralni sporazum. Sve ide dobro. Ali jasno je da nam se ne sviđa sve isto“, rekao je Kristerson na konferenciji za štampu.
Premijer je dodao da ne smara da je predsednik Turske „zatvorio vrata“ po pitanju članstva zemlje u NATO-u.
Odnosi između Švedske i Turske pogoršali su se nakon što je lider danske krajnje desničarske partije „Hard lajn“ Rasmus Paludan spalio kuran. Nakon toga, turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da računa na tursku podršku za članstvo u NATO-u.
Kristerson je ranije osudio paljenje kurana, nazvavši to neprihvatljivim činom nepoštovanja, ali je napomenuo da zakon nije prekršen.
Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SVET
Erdogan: Švedska ne treba da računa na podršku Turske za ulazak u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala