- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rogozin: U Donbasu će biti testirani minobacači sa pametnim nišanima i robotizovana oklopna vozila

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaMinobacač kalibra 120 milimetara
Minobacač kalibra 120 milimetara - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Rusija će u februaru tokom borbi u zoni specijalne vojne operacije testirati minobacače opremljene pametnim nišanima, rekao je za Sputnjik bivši direktor „Roskosmosa“ i rukovodilac naučno-tehničkog centra „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin.
Po njegovim rečima, minobacači kalibra 120 milimetara sa pametnim nišanima testirani su prošle godine u zoni specijalne vojne operacije nakon čega su dorađeni.
Proizvođač nišana za minobacače je kompanija „Avtomatika“. Novo oruđe omogućava da se brže otvara vatra na protivnika.

„U februaru ćemo dobiti na raspolaganje potreban broj tih minobacača za probno korišćenje. Naravno, testiraćemo ih u borbama“, rekao je Rogozin.

On je podsetio da se minobacač kalibra 120 milimetara široko koristi u svim jedinicama, a kada „Carski vukovi“ potvrde da to oruđe efikasnije i preciznije gađa protivnika može početi masovna kupovina pametnih nišana.

Borbeni robot „Marker“

Po rečima Rogozina, u zoni specijalne operacije biće testirane i dve verzije perspektivnog borbenog robota „marker“ – izviđačka sa bespilotnom letelicom i jurišna. U februaru će u Donbas stići tri takva vozila.
Kako je objasnio, borbena verzija ovog robotizovanog oklopnog vozila može biti opremljena protivtenkovskim raketnim sistemima, teškim mitraljezima i drugim oružjem. Što se tiče izviđačke verzije, dron se podiže na visinu od oko150 metara i obezbeđuje vidljivost do 20 kilometara. Sa oklopnim vozilom je povezan kablom za napajanje, stoga na njegov sistem ne mogu uticati sredstva za elektronsko ratovanje.
Rogozin je istakao da će izviđački „marker“ biti raspoređen na frontu gde će pomoću bespilotne letelice izviđati teren satima.
Rusija je 2019. godine predstavila borbeno eksperimentalno oklopno vozilo „marker“ koje je u stanju da automatski proračunava maršrutu kretanja, kako u urbanim sredinama, tako i na neravnom terenu.

Nova sredstva za elektronsko ratovanje

Nova sredstva za elektronsko ratovanje omogućiće da se zona primene ukrajinskih dronova udalji na kilometar od linije fronta, rekao je Rogozin.
Prema njegovim rečima, „Carski vukovi” su obezbedili testiranje sistema za elektronsko ratovanje, između ostalog i na aerodromu u Donjecku tokom borbi. Sistem je razvila privatna kompanija „Rubež inženjering“, .
Rogozin je dodao da nova oprema za elektronsko ratovanje može da se koristi i na bespilotnim letelicama, što će omogućiti da se poveća zona onesposobljavanja protivničkih dronova.
Više o situaciji u Ukrajini:
Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
RUSIJA
Rogozin: Ruska vojska dobila nove komunikacione satelitske terminale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala