- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Neobična priča o čoporu vukova sa jednog ostrva: Istrebili jelene, a onda napravili neobičan izbor

CC0 / Unsplash/Thomas Bonometti / Čopor vukova
Čopor vukova - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Prijatno ostrvo se nalazi na Aljasci, ili možda preciznije rečeno u Aleksandrovom arhipelagu karakterističnom po tome da se u njemu nalazi još najmanje 1.000 sličnih formacija na kojima se mogu naći brojne divlje životinjske vrste. I ništa tu ne bi bilo neobično da jednog dana tokom 2013. godine na ostrvo nije doplivao čopor vukova u potrazi za hranom.
Ubrzo su počeli da love jelene i za svega nekoliko godina uspeli da ih istrebe. Suočeni sa novim poteškoćama, vukovi su još jednom rešili da se prilagode. S tim što ovaj put nisu otplivali na novo ostrvo, već su jelene u ishrani zamenilividrama!
Da se nešto čudno dešava sa populacijom životinja na Prijatnom ostrvu, naučnici su shvatili još 2015. godine. Nakon toga su rešili da pomno prate čopor vukova i beleže sve promene.
„Oni ne samo da redom „čiste“ mrtve ili stare morske vidre, većih i proganjaju, love i ubijaju kako bi ih pojeli“, kaže koautorka studije i biolog Grečen Rofler sa Odeljenja za ribu i divljač Aljaske.
Stoga su, ona i njentim, pričvrstili dži-pi-esogrlice na neke od članova čopora i analizirali podatke koje su uspeli da izvuku iz njih. S druge strane oni su prikupili i uzorke DNK vukova, koji su im omogućili da rekonstruišu njihov način ishrane.
Kada su sve uporedili, shvatili su da je između 2015. i 2020. godine u ishrani vukova jelen zamenjen morskom vidrom i da je njihova zastupljenost sa 25 odsto, porasla na 57 odsto. Podaci sa ogrlica su takođe potvrdili da vukovi nisu napuštali ostrvo i nisu lovili nigde drugde, a da je većina od 689 zabeleženih tačaka sa dži-pi-es lokatora skoncentrisana na obalama.
„Ono što me je zaista iznenadilo jeste da su morske vidre postale glavni plen vukova na ovom ostrvu“, rekla je Grečen Rofler. „Povremeno jesti morsku vidru koja je završila na plaži mrtva, to nije neobično. Ali činjenica da ih vukovi jedu toliko, ukazuje da je to postao široko rasprostranjen obrazac ponašanja u ovom čoporu i da su se brzo prilagodili novoj situaciji“, prenela je „Nacionalna geografija“.
Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala