- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Šolc doneo odluku o slanju tenkova "leopard" Kijevu

© AP Photo / Michael SohnNemački tenk "leopard 2"
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc doneo je odluku da se Kijevu isporuči četa tenkova "leopard", objavio je "Špigl" pozivajući se na izvore.
Reč je o modelu "leopard 2A6" koji su u sastavu naoružanja Bundesvera, navodi se u članku.
"Odluka je doneta: Nemačka će isporučiti Ukrajini borbene tenkove 'leopard 2' ", navodi "Šigl".
Biće isporučena jedna četa tenkova (sastoji se od tri tenkovska voda sa po četiri tenkovske posade).
Pored toga, Berlin namerava da dozvoli i drugim državama koje poseduju te tenkove da ih pošalju Ukrajini.
"Špigl" navodi da je pored Nemačke ovakvu odluku doneo niz saveznika u NATO, od kojih su neki iz Skandinavije.
"Odluci Nemačke su očigledno prethodile intenzivne konsultacije sa saveznicima prethodnih dana, posebno u Vašingtonu", navodi se u članku.
Prema podacima časopisa, koji se poziva na poverljive dokumente Bundesvera, Nemačka raspolaže sa 212 tenkova "leopard", modela 2A5, 2A6, 2A7 i najsavremenije 2A7V kojih ukupno ima 53.
Norveški list „Dagens neringsliv“ objavio je, pozivajući se na svoje izvore, da bi Norveška mogla da donese odluku o isporuci osam tenkova „leopard“ koji se nalaze u njenim oružanim snagama.
„Koliko nam je poznato, postoji verovatnoća da će Norveška Ukrajini isporučiti osam od 36 tenkova ‘leopard’ koje ima u vojsci. Za kratko vreme vlada će doneti odluku o kupovini novih tenkova“, navodi se u članku.
Portparol Stejt departmenta SAD Ned Prajs izjavio je juče da pretpostavlja da se od Nemačke uskoro mogu očekivati novosti u vezi s isporukom tenkova Ukrajini.
„Moj utisak nakon pregleda naslova u medijima je takav da, verovatno, u narednim satima ili danima možemo da čujemo više od nemačkih saveznika“, rekao je Prajs novinarima.

AfD protiv slanja tenkova

Nemački tenkovi ne smeju se upotrebiti protiv Rusije u Ukrajini, jer će to dovesti do nove eskalacije, rekla je kopredsednica opozicione stranke AfD Alisa Vajdel.
„Zahtev poljske vlade da dozvolimo izvoz nemačkih borbenih tenkova Ukrajini nas veoma uznemirava. AfD traži od kancelara Šolca da zadrži svoj dosadašnji stav da se ne prikloni slanju tenkova ‘leopard‘. Neodgovorna izjava ministarke spoljnih poslova Analene Berbok o nesprečavanju Poljske kada je reč o isporukama tenkova samo je stvorilo podlogu za te neodgovorne debate“, rekla je ona novinarima.
Prema rečima Vajdelove, slanje nemačkih tenkova samo će dovesti do dalje eskalacije.
Nemačka je sve više uključena u taj rat pri čemu su posledice nepredvidive, smatra ona.
„Prvo finansijska pomoć, potom oklopna vozila, sada tenkovi. Šta sledi dalje? Avioni? Borbeni helikopteri? Pešadija? “, rekla je kopredsednica AfD i dodala da Šolc mora da pokaže da je pristalica mira i pregovora.

„Jasno stavljam do znanja: nemački tenkovi ne treba da idu na teritoriju Ukrajine protiv Rusije“, rekla je Vajdel i dodala da je Nemačka na istom kontinentu kao i Rusija dok je Amerika daleko, a da se vlada, zbog pritisaka, na neodgovoran način našla umešana u taj rat.

Tome treba da se suprotstavljamo, zaključila je ona.
Drugi kopredsednik stranke Tino Hrupala takođe je komentarisao pisanje „Špigla“. On je istakao da slanje tenkova predstavlja „krađu Bundesvera“ i da se time bezbednost Nemačke dovodi u opasnost.
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski ekspert: Jedan udar divizije ruskog sistema „Tornado S“ zbrisao bi 100 tenkova „leopard“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala