Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dodik: Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da pitanje Kosova i Metohije, iz jedne gubitničke pozicije, vrati na dnevni red i fokus interesovanja. Dodik kaže da Srbija ne treba nikad da prizna tzv. Kosovo i nikada da popusti.
Dodik je rekao da je pozicija Vučića teška, ali da dobro radi.
„Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim“, rekao je Dodik za RTRS.
S druge strane, dodao je, razvoj situacije koja se sada dešava jeste percepcija tih naroda koji, kako ističe, prihvataju da je Kosovo država i da ima suverena prava na svom prostoru.
„Zato danas Srbe tretiraju na severu KiM kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspevaju neke stvari da reše, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto hteli da završe, s pretnjama, kako oni to jedino znaju“, napomenuo je predsednik RS.
Dodao je da su pojačane pretnje sa Zapada i da se vidi ojačana pozicija Nemačke.
„Nemačke, koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju u vezi sa Kosovom“, rekao je Dodik.
Dodik navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.
„Ono što mora da se ima u vidu jeste da se sagledaju posledice koje smo mogli da čujemo zbog KiM, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posledice“, ocenio je Dodik.
Dodik je istakao da zbog toga Srbi moraju da budu jedinstveni.
„Važno je da se kaže, 'ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo da prihvatimo zajedno'. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno“, poručio je on.
Istakao je da ako se odbija francusko-nemački plan, onda to mora, kako kaže, da odbiju i vlast i opozicija, ali i društvo u celini, a ako se prihvata, onda svi treba da urade.
„Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno“, ukazao je Dodik.
Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu „priznajte Kosovo“, nego kažu „nemojte ga osporavati“.
Kada se govori o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji KiM.
„To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značenju. Eto zvaće se ZSO, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima RS. To je njima problem i sva priča je u tome“, naveo je Dodik.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SRBIJA
Vučić: Rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, inače ćete se suočiti sa tri stvari /video/
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
SRBIJA
Vučić: Narod ne mora da brine, niti smo šta potpisali, niti negde ima naš paraf
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala