- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ankara zaustavila pregovore o ulasku Švedske i Finske u NATO

© AP Photo / Virginia MayoZastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2023
Pratite nas
Pregovori Turske, Švedske i Finske o članstvu u NATO-u odloženi su na neodređeno vreme na zahtev Ankare, saopštio je diplomatski izvor za Sputnjik.
„Na naš zahtev, tripartitni mehanizam između Turske, Švedske i Finske otkazan je na neodređeno vreme“, rekao je izvor za Sputnjik.
Prema rečima izvora, naredni sastanak u okviru mehanizma trebalo je da se održi u Briselu u februaru.
Prošle subote je lider danske krajnje desničarske stranke „Hard dil“ Rasmus Paludan spalio kuran ispred turske ambasade u Stokholmu, nakon što je prethodno dobio dozvolu švedskih vlasti da na tom mestu održi miting.
Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi. Takođe, paljenje kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tursko ministarstvo takođe je saopštilo da Paludanova akcija predstavlja jasno kršenje obaveza trilateralnog memoranduma, koji je Švedska potpisala, za sprečavanje propagande terorističkih organizacija.
Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare. Turska je povukla svoje primedbe na ulazak dve zemlje u NATO. Prema podacima od 6. oktobra, 28 od 30 zemalja već je donelo pozitivnu odluku o prijemu ove dve zemlje u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SVET
Erdogan: Švedska ne treba da računa na podršku Turske za ulazak u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala