- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija promoviše strateški pravac "sever-jug": Volodin u poseti Teheranu

© SputnikVjačeslav Volodin u poseti Teheranu
Vjačeslav Volodin u poseti Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin doputovao je u zvaničnu posetu Teheranu, gde je razgovarao sa predsednikom skupštine Islamskog saveta Irana Mohamedom Bagerom Galibafom.
„Zajednički problemi, zajednički pritisci sankcijama, zajednički izazovi nas ujedinjuju. Ako ih savladamo, postajemo jači. Zato bi bilo u redu da danas razgovaramo o pitanjima koja nas zabrinjavaju u okviru razvoja saradnje i da pokušamo, koristeći parlamentarne formate, da učinimo sve da sa vama još bliži sarađujemo, da razvijamo naše ekonomije u interesu građana naših zemalja i država“, istakao je Volodin na sastanku.
Rusija i Iran se uspešno opiru ekspanziji SAD i bloka NATO-a, što potvrđuje i sankcioni pritisak na naše zemlje, dodao je Volodin.
Prema njegovim rečima, Rusija i Iran zajedno podržavaju princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih država i zalažu se za multipolarnost u interesima naroda obeju zemalja.
On je dodao da Vašington na taj način pokušava da zaustavi razvoj Rusije i Irana i precizirao da su „ovi pokušaji osuđeni na propast, naše zemlje se nikada neće pokoriti spoljnom diktatu“.
„Vašington i njegovi sateliti žele na ovaj način da zaustave razvoj naših država, mešaju se u unutrašnje stvari, šire dezinformacije. To smo videli na primeru demarša pripremljenog iz inostranstva u vezi sa demonstracijama u Iranu prošle godine“, ocenio je Volodin.
Odmah nakon razgovora održan je treći sastanak Komisije za saradnju Državne Dume i Parlamenta Irana. Na dnevnom redu sastanka je zakonodavna podrška trgovinskoj i ekonomskoj saradnji u oblastima energetike, transporta i poljoprivrede, pitanje saradnje u Kaspijskom moru, regionalnoj bezbednosti, borbi protiv terorizma i ekstremizma.
Prošle nedelje Iran i Evroazijska ekonomska unija potpisali su Memorandum o slobodnoj trgovini prema kome je 90 odsto robe obe ugovorne strane (pet članica saveza i Iran) oslobođeno carine.
Ministar trgovine Evroazijske ekonomske komisije Andrej Slepnjev i šef Organizacije za razvoj trgovine Irana Ali Reza Pejman - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
SVET
Tržište od 500 milijardi: Iran i Evroazijski ekonomski savez potpisali memorandum o trgovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala