- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Prljavi trikovi: Zašto ukrajinski vojnici koriste nuklearne elektrane da skladište zapadno oružje

© Foto : Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaRovenska nuklearna elektrana u Ukrajini
Rovenska nuklearna elektrana u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Ukrajinske oružane snage koriste teritorije nuklearnih elektrana kao skladište oružja. Ova situacija je opasna po zdravlje civilnog stanovništva ne samo Ukrajine, nego i susednih država jer, kako upozoravaju ruski vojni eksperti, ukrajinski vojnici bi mogli i da namerno prouzrokuju incidente na skladištu koji bi izazvali radioaktivno zagađenje.
Kako je izjavio direktor Ruske spoljno-obaveštajne službe(SVR) Sergej Nariškin, na ukrajinskim nuklearnim elektranama razmeštene su rakete za „hajmarse“ i druge inostrane sisteme PVO, kao i artiljerijska municija velikog kalibra.
„Postoje pouzdani podaci da ukrajinske oružane snage skladište oružje i municiju koju dobijaju od Zapada na teritorijama nuklearnih elektrana. Reč je o najskupljim i za ukrajinsku vojsku najdeficitarnijim raketama za sisteme „hajmars“, strane sisteme PVO, kao i artiljerijsku municiju velikog kalibra“, izjavio je Nariškin.
On je izrazio nadu da nikome u Kijevu neće pasti na pamet da namerno digne u vazduh takva skladišta kako bi izmolili od SAD i njihovih saveznika još oružja i municije. Prema njegovim rečima, ovaj metod često koriste međunarodni teroristi.

Prljavi trikovi ukrajinskih vojnika

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, osim nuklearnih elektrana, ukrajinske oružane snage koriste i stambene zgrade za razmeštanje zapadnog oružja.
„Ukrajinski vojnici znaju da su se ruske oružane snage obavezale da neće granatirati mesta u kojima se nalazi civilno stanovništvo. Osim toga, naša vojska neće pucati na nuklearne stanice da ne bi izazvala nuklearnu katastrofu. Što se tiče ukrajinskih vojnika, oni koriste civile kao živi štit. I postavlja se pitanje: da li ovi njihovi prljavi trikovi predstavljaju „poštenu i pravednu borbu protiv „agresivne“ Rusije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
CC BY 2.0 / Sgt. 1st Class Robert Jordan / Flickr / Raketni sistem „Himars“
Raketni sistem „Himars“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Raketni sistem „Himars“
Sa ovom ocenom slaže se i Andrej Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva organizacije Oficiri Rusije. Prema njegovim rečima, ovim lukavim potezom ukrajinske oružane snage pokušavaju da zaštite svoje arsenale oružja od potencijalnog uništenja.
„Oni ovo namerno rade kako ruske oružane snage ne bi mogle da granatiraju njihova skladišta oružja. Ali naša vojska svakako to neće uraditi da ne bi oštetila nuklearnu elektranu“, kaže Golovatjuk.

Opasno po zdravlje ne samo stanovnika Ukrajine

Skladištenje oružja na teritorijama nuklearki, kako upozorava ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, izuzetno je opasno.
„Ukrajinske oružane snage često dobijaju oružje koje je veoma nekvalitetno. I postoji veliki rizik da jednog trenutka može doći do detonacije celokupne municije. Ovo, naravno, ne može da donese ništa dobro za okolno stanovništvo”, objašnjava stručnjak.
Prema rečima Litovkina, eventualna detonacija municije ne bi izazvala samo oštećenja nuklearnog reaktora.
„U ovim elektrana nalaze se kontejneri sa istrošenim nuklearnim gorivom. Ovo gorivo se može rasuti po teritoriji nuklearke. A radijacija se može proširiti širom teritorije Ukrajine, uključujući Evropu“, konstatuje stručnjak.
Međutim, prema rečima Golovatjuka, nije isključeno ni mogućnost da će ukrajinski vojnici odlučiti da namerno dignu u vazduh skladišta oružja u nuklearnim elektranama.
„Oružane snage Ukrajine smišljaju razne provokacije. Njima je sada cilj da sebi obezbede što više naoružanja, tenkova, haubica, municije. Međutim, u slučaju neke vrste eksplozije došlo bi do oštećenja nuklearne elektrane, radioaktivnog zagađenja i radioaktivne kontaminacije civilnog stanovništva“, naglašava naš sagovornik.
Na pitanje kako je zapadno oružje uopšte dospelo na teritoriju nuklearnih elektrana, Golovatjuk kaže da se na teritoriji Ukrajine nalazi čak šest nuklearki.
„Od njih,pod kontrolom oružanih snaga Rusije je samo Zaporoška. Preostale su pod kontrolom ukrajinskih vojnika“, objašnjava stručnjak.
© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Zaporoška nuklearna elektrana
Što se tiče dopremanja oružja, Litovkin kaže da se ono na teritoriju Ukrajine iz zapadnih zemalja doprema preko železnice.
„Nuklearke se nalaze i blizu granice Ukrajine sa Rumunijom, Slovačkom i Poljskom. Njihove teritorije su prilično velike. I na tim mestima se može čuvati bilo šta, uključujući rakete za „hajmars“, granate za haubice...“, objašnjava stručnjak.
Ipak, Golovatjuk tvrdi da će ruska vojska svakako pronaći način da uništi municiju i skladišta zapadnog oružja, a da pritom ne dovode u opasnost život i zdravlje civilnog stanovništva.
Inače, prema obaveštajnim podacima, samo u poslednjoj nedelji decembra nekoliko železničkih vagona sa „smrtonosnim teretom“ dopremljeno je iz inostranstva preko železničke stanice Rafalovka u Rovensku nuklearnu elektranu.
Nuklearna elektrana u Černobilju - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska obaveštajna služba: Ukrajina koristi nuklearne elektrane kao skladišta oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala