- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Kakvo će vreme biti do kraja zime: Da li je 3. februar ključni dan

© Sputnik / Lola ĐorđevićZima u Beogradu
Zima u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Zima ni ove nedelje neće pokazati svoje pravo lice, a prema prognozama meteorologa slično će biti do kraja meseca: Za februar, međutim, za sada postoje dve prognostičke opcije.
Meteorolog Marko Čubrilo kaže da će od utorka do četvrtka ciklon slabiti, dok će se zapadno od Srbije i dalje održavati polje anticiklona po čijoj će se istočnoj periferiji sa severoistoka spustiti malo hladniji vazduh. To znači da će se sredinom nedelje, uz ređu pojavu slabih padavina, pri čemu će susnežice i snega ponegde biti i u nizijama, dnevni maksimum kretati od +1 do +5 stepeni na Celzijusovoj skali.
Vetar će biti istočni i severoistočni, slab do umeren.
Od petka do ponedeljka bi moglo da usledi novo pogošanje, poručuje meteorolog, koje bi uglavnom zahvatilo jugoistok i istok Balkana, tačnije najveći deo Srbije, Crnu Goru, istočnu i severoistočnu Bosnu i Hercegovinu, kao i možda istok Hrvatske.
Uz dalje, manje, zahlađenje snega bi bilo i u nizijama, ali bi bio slab - na temperaturi malo iznad nule tako da se samo na planinama može očekivati formiranje snežnog pokrivača.
„Kako je ovo još uvek udaljen period, moguće su promene po pitanju putanje i snage tog ciklona kako ka slabijoj tako i jačoj opciji i tek oko četvrtka će biti jasniji razvoj sinoptike za naredni vikend. Tih dana maksimumi od 0 do +3 stepena Celzijusa, dok bi se granica dnevnog mraza mogla nalaziti na oko 500 metara nadmorske visine. Vetar bi bio severni i severozapadni“, objavio je Čubrilo, preneo je Blic.
On prognozira da će početkom februara verovatno biti promenljivo uz prolazna naoblačenja i da bi se, kako je objavio, oko 3. februara „lomila koplja“ za dalji razvoj sinoptike, odnosno, mogao bi uslediti period koji će u velikoj meri odrediti sinoptiku za veći deo najkraćeg meseca u godini.
Trenutno dugoročne projekcije veću šansu daju hladnoj, a kratkoročne toploj opciji.
„Narednih nedelju dana uglavnom zimske odlike vremena, ali jake zime uz obilan sneg, posebno u nizijma, i dalje nema“, zaključuje Čubrilo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala