- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ekspert: Gasni ventil zatvorili sami Nemci; Samo od njih zavise dalje isporuke ruskog gasa

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Izjava nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka o tome kako je Rusija zavrnula „gasni ventil“ pokušaj je da se nemački potrošači ubede da je za sve njihove problema kriva Rusija, rekao je zamenik direktora Instituta Evrope Ruske akademije nauka Vladislav Belov. Berlin je taj koja je zavrnuo ventil i samo od njega zavise isporuke gasa, dodao je on.
U izjavi za Sputnjik Belov kaže da, na žalost, većina nemačkih potrošača veruje svom ministru ekonomije a ne objektivnim informacijama koje se mogu naći na sajtu kompanije „Gasprom“.

„Vicekancelaru Nemačke Robertu Habeku sada je odgovara da priča kako je navodno Rusija kriva za postojeći deficit gasa koji je počeo još u leto 2021. godine, znatno pre vojnih dejstava u Ukrajini. Pri tome koristi klasične stereotipe svojstvene nekim nemačkim političarima o tome da Rusija navodno može da koristi gas kao oružje“, rekao je Belov.

Rusija je, kažu, stalno bila pretnja energetskoj bezbednosti Nemačke, navodi Belov i potom objašnjava kako zapravo stoje stvari.
On navodi da ruski gas još odavno predstavlja jeftin energent koji je nemačkoj privredi obezbeđivao konkurentnost u svetu. Pored „Severnog toka 1“ izgrađena su i dva kraka „Severnog toka 2“, a 21. jula 2021. godine u zajedničkoj izjavi tadašnje kancelarke Angele Merkel i Džozefa Bajdena američki predsednik je praktično dao zeleno svetlo gasovodima pod uslovom da se ne koriste kao sredstvo pritiska na partnere. Pri tome ne čak na Nemačku, već na Ukrajinu.
Tamo je precizno navedeno da ako Rusija prekrši taj uslov onda će „Severni tok 2“ biti odmah zaustavljen.
„I to je upravo Rusiju dovelo u zavisan položaj od Nemačke i SAD. Tako da je gasni ventil bio na nemačkoj a ne na ruskoj strani. A zatim su počele spekulacije u vezi sa perspektivama isporuka ruskog gasa i cene su skočile u nebo. Ponašanje učesnika gasnog tržišta je u velikoj meri zavisilo od tih provokativnih argumenata. A postepeno odustajanje od ruskih energenata - gasa, nafte, a sada i uglja postalo je osnova politike vlade Olafa Šolca i koristi se kao oružje protiv Rusije“, rekao je ruski ekspert.
Istina, treba odati priznanje kancelaru Šolcu, dodaje Belov.
„On je samo povukao sertifikat za rad ‘Severnog toka 2’, zamrznuo situaciju. A sankcije protiv gasovoda su uvele samo Sjedinjene Države. Čak ne Brisel. To pruža mogućnost da se da sertifikat za neoštećeni krak bukvalno u roku od nedelju dana“, naveo je on.
Štaviše, Rusija je spremna da obnovi isporuke gasa i preko drugih gasovoda, a Nemačka, kao i do sada, ima sve mogućnosti da taj gas dobija.
Belov podseća da postoji gasovod „Jamal-Evropa“ koji blokira Poljska, da postoje gasovodi preko teritorije Ukrajine, ali da je Kijev smanjio propusnost za 40 odsto.
„Nemačka ima značajne mogućnosti da izvrši pritisak na svoje saveznike. Tu je i ‘Turski tok’ preko kojeg Rusija ispunjava sve svoje obaveze. Rusija je spremna da isporučuje gas Nemačkoj, ali ventil su zatvorili sami Nemci. Upravo od njih zavisi mogućnost dobijanja gasa u količinama koje su im potrebne, kako bi domovi bili topli, skladišta gasa popunjena i gas bio po ceni koja je sada na spot tržištima “, zaključio je Belov.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
RUSIJA
Prebacivanje krivice: Kako je Nemačka optužila Rusiju za „zavrtanje gasnog ventila“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala