- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ekspert: Da bi Zapad odustao od ruskog gasa potrebno 10 godina, tvrdnje Berlina čudne

© SEBASTIEN BOZONVentil za gasovod
Ventil za gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Izjava nemačkog ministra ekonomije Roberta Habeka o tome da je Rusija „zavrnula gasni ventil“ je čudna uzimajući u obzir nameru EU da pobedi Rusiju u ekonomskom ratu, ocenio je ruski ekspert, docent katedre za međunarodnu bezbednost Fakulteta svetske politike pri MGU, Aleksej Fenenko.
Kako je istakao, da bi evropske zemlje odbacile ruski gas potrebno je minimum 10 godina.
EU može, u tom cilju, da pored tečnog gasa, delimično da pređe na industriju uglja ili da poveća zavisnost od nuklearne energije, ali za to će biti potrebno dosta vremena.
„Odnosno, povratak s gasa na ugalj i atomsku energiju zahteva određeno vreme, tj. minimum 10 godina“, naveo je on u izjavi za Sputnjik.
Prilično je čudna izjava ministra Habeka, ako se uzme u obzir da EU govori o nameri da pobedi Rusiju u ekonomskom ratu, dodao je ekspert.
„Zašto u tom slučaju Rusija ne bi pribegla uzvratnim merama koje ima na raspolaganju, ako kažete da nameravate da je pobedite? Rusija onda ima puno pravo na uzvratne mere ako smo u ekonomskom ratu (sa EU)“, dodao je Fenenko.
Podsetimo, Habek je optužio Moskvu za gasnu krizu. Prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin je „zavrnuo gasni ventil“. Habek je, pritom, priznao da Nemačkoj sada „nedostaje polovina ranije količine isporuka“: tri nova terminala za tečni prirodni gas obezbeđuju oko 25 odsto ranijeg uvoza tog energenta.
Prema njegovim rečima, da bi američki tečni gas bez prekida stizao o krajnjeg korisnika u EU potrebno je izgraditi odgovarajuću infrastrukturu, a teško da je iko u Evropi procenio troškove goriva za tankere koji će prevoziti energent iz Amerike, ako te isporuke budu stalne.
Za to su, istakao je Fenenko, potrebna značajna sredstva i troškovi.
On pretpostavlja da, imajući u vidu da niko u Evropi nije preduzeo radove na obnovi „Severnog toka“ posle diverzija u septembru, može se izvući zaključak da „Nemačkoj to sada nije potrebno, jer da jeste radovi već bili u toku“.
Podsetimo, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine što je dovelo do rasta cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada a da su sankcije nanele ozbiljan udarac čitavoj svetkoj privredi.
Prema Putinovim rečima, Moskva je spremna da Zapadu isporučuje naftu i gas ali zapadne zemlje to odbijaju.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
SVET
„U Nemačkoj se boje da kažu narodu istinu o problemima sa gasom“: Štrahe tvrdi da Berlin laže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala