- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerikanac prvi put „pobegao“ od kuće i sad deli lekcije u Melburnu

© AP Photo / Ng Han GuanBen Šelton
Ben Šelton - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Pratite nas
Nesvakidašnja priča stiže sa Australijan opena, a glavni lik je 20-godišnji Amerikanac Ben Šelton. Naime, on nikada nije igrao turnir van granica svoje zemlje. Prvi put se odvažio da to učini na drugom kraju sveta u Melburnu, gde je stigao do četvrtfinala, eliminisavši sunarodnika Džej-Džej Vulfa posle velike borbe – 6:7, 6:2, 6:7, 7:6, 6:2.
Neverovatan put i neverovatna priča krije se iza imena Bena Šeltona. Amerikanac je 2022. godinu startovao na dalekoj 573. poziciji na ATP rang listi, a posle fantastičnog uspeha i rezultata u Melburnu, gde traje njegova bajka i dogurao je među osam najboljih, biće najmanje na 43. poziciji.
Šelton je u Sjedinjenim Američkim Država obeležio prošlu godinu jer je na kraju završio kao 96. reket planete.
Osvojio je Masters u Sinsinatiju, pobedivši finalistu US Opena i trećeg igrača planete Kaspera Ruda. Imao je uspešan i ATP debi u kojem je savladao u Atlanti Ramkumara Ramathana.
Sve poene koje ima osvojio je igrajući u Americi, gde je paralelno išao na koledž i bavio se tenisom.
Momak visok 193 centimetra koji je studirao na Univerzitetu na Floridi konačno se odvažio da „pobegne“ od kuće i otputovao je van granica SAD, stigao u Australiju i počeo da živi pravu tenisku bajku.
„Ovo je kao u snu. Ova pobeda i plasman u četvrtfinale“, uspeo je da izusti Ben Šelton posle eliminacije Vulfa i rovovske bitke koja je trajala nešto manje od četiri sata.
Jasno je da jedino teniseri iz Amerike mogu da uspeju nešto ovako jer mogu da skupe toliko bodova zbog Masters turnira i US Opena, zbog toga je Ben Šelton jedinstven u belom sportu.
U Sjedinjenim Američkim Državama sistem je kreiran tako da dozvoljava igračima koji idu na koledž da preko čelendžera dođu do većih i najvećih turnira (Grend slemovi), a upravo je tu mogućnost iskoristio talentovani Ben Šelton.
Njegov otac Brajan takođe se bavio tenisom i najbolji rezultat bio mu je četvrto kolo Vimbldona kao i 55. pozicija na rang-listi, dok će ga naslednik po završetku Australijan opena prestići.
Ben Šelton kom je teniski uzor sveže penzionisani Švajcarac Rodžer Federer će u četvrtfinalu za rivala imati još jednog sunarodnika Tomija Pola, koji je u četiri seta pobedio Španca Roberta Bautista Aguta.
Novak Đoković – Aleks De Minor - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SPORT
Skandal u Australiji – hteli da zabrane srpske zastave jer su ih pomešali sa ruskim
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SPORT
Rus se „vratio iz mrtvih“ i izbacio Runea – sledi spektakl s Novakom
Novak Đoković – Aleks De Minor - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SPORT
Novak isterao „Demona“ i zakazao derbi sa Rusom u četvrtfinalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala