- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici izmislili robota koji će masirati kosmonaute

© Sputnik / Roman SokolovSerova kosmonaut
Serova kosmonaut - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Naučnici Moskovskog državnog univerziteta „Bauman“ usavršavaju projekat robota-masera, koji se prikači na telo kosmonauta i masira ga. Eksperti će predstaviti novi projekat u okviru „Kraljevskih lekcija“ 24-27. januara u Moskvi.
„Kraljevske lekcije“ su događaj na kome se razmatraju različiti projekti i ideje škola čija je tema kosmos. Na njima se govori o različitim pogledima na osnovna pitanja astronautike i o razvoju njenih pravaca.
Kako bi se odredili parametri za takvu vrstu masaže, u Institutu za mašinstvo Ruske akademije nauka su proizveli i ispitali kinematički 3D model.

„Zaključeno je da je moguće primenjivati simbiozni robot za masažu 'Oktaedralni dodekapod’, koji može sam da se pokreće i koji može da masira gornje i donje ekstremitete kosmonauta na svemirskoj stanici“, navodi se u materijalu.

Naučnici su istakli da robot može da masira telo u pokretu, a kosmonauti za to vreme mogu da neometano obavljaju svoje aktivnosti.
Smatra se da je masaža veoma važna u prevencije povreda i bolesti, a najčešće su u pitanju donji i gornji ekstremiteti, uključujući zglobove, kolena i laktove. Ova vrsta masaže je veoma efikasna i jednostavna za primenu na svemirskoj stanici.
Naučnici navode da u kosmosu postoji veliki broj problema. Zbog bestežinskog stanja, masaža u orbiti se ne može efikasno izvesti bez drugog kosmonauta i tada oba člana posade se odvajaju od svojih zadataka. Roboti-maseri, koji su trenutno aktuelni, pogodni su samo za masažu određenih delova tela.
Kako bi se rešili ti problemi, naučnici su predložili novi pristup – simbiotski, čija je suština da se objedini robot sa telom kosmonauta. Na taj način kosmonaut tokom masaže izvršava svoje zadatke i fiziološke potrebe. Osim toga, pre nego što robot započne proceduru njemu se daju određeni parametri, koje delove tela je potrebno da masira, kako bi se, na primer, izbegla masaža delova tela koji su povređeni ili imaju neke rane.
Aleksej Leonov - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
RUSIJA
Zbog čega su sovjetski kosmonauti u svemir nosili oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala