- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija štiti svoju robnu marku - patentirana fotografija rakete „Sojuz 2“

© Foto : Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaPriprema za lansiranje rakete-nosača "Sojuz 2.1a" sa kosmodroma Bajkonur
Priprema za lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
„Roskosmos“ je patentirao u vidu robne marke sliku rakete „Sojuz 2“, kao i njenu laku verziju „Sojuz 2.1v“, piše na sajtu „Rospatent“.
Slike su patentirane u raznim kategorijama: automati za prodaju karata, 3D naočare, uređaji za snimanje zvuka, aparat za magnetnu rezonancu, razna oprema za merenje, oprema za ronioce, kertridži za video igre, ključevi za kriptovalute, aparati za sušenje voća, oprema za saune, farovi za automobile i drugo.
Raketa „Sojuz 2“, koja je proizvedena na osnivu rakete „Sojuz U“ je naslednica prve sovjetske međukontinentalne balističke rakete R-7. Prvo lansiranje rakete rakete „Sojuz 2.1v“ je bilo 8. oktobra 2004. godine i od tada je sprovedeno 117 lansiranja različitih modifikacija rakete „Sojuz 2“. Raketa je dugo korišćena paralelno sa raketom „Sojuz U“, do 2017. godine i „Sojuz FG“ do 2019. godine.
Roskosmos je ranije saopštio da planira da patentira legendarnu frazu koju je pre leta rekao prvi kosmonaut Jurij Gagarin: „Idemo!“. Tadašnji direktor Dmitrij Rogozin je objasnio o potrebi za patentima na primeru votke, kada je video flašu votke na kojoj je napisana fraza: „Idemo!“ na etiketi. On je tada istakao da su patenti neophodni kako bi se takvi proizvodi zaštitili.
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
RUSIJA
Raketa „Sojuz" sa tri satelita lansirana sa kosmodroma Vostočni/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala