- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Ovo sluša i mrki medved: Veliki ruski svetitelj prvi put opevan u Srbiji

© Foto : Wikipedia/Public domainSerafim Sarovski hrani medveda
Serafim Sarovski hrani medveda - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Veliki ruski svetitelj Serafim Sarovski prvi put je opevan u našoj zemlji - u dečjoj pesmi. Hor Hrama Svetog Save „Rastko“ snimio je prvi spot budućeg albuma „Sveci i životinje“. Junak pesme je i medved, koji je po predanju drugovao sa svetiteljem. Cilj je da se najmlađi preko muzike upoznaju sa pravoslavnom verom, njenim praznicima i tradicijom.
Autor pesme “Kaži meni medo mali“ je Snežana Miljković, koja, pored toga što se bavi slikanjem i piše. Na njen tekst muziku je komponovao i aranžman uradio čuveni srpski harmonikaš Aleksandar Sofronijević.

Pesma o Svetom Serafimu Sarovskom

Dečji hor „Rastko“ osnovan je 1989. godine iz potrebe da deca prisustvuju Svetoj liturgiji u Hramu i jedan je od najstarijih dečjih crkvenih horova u regionu. Dirigent Milena Antović za Sputnjik kaže da su deca s radošću snimila spot za pesmu o Svetom Serafimu Sarovskom.
„Deci se jako dopala pesma, oni se raduju svim novi stvarima koje se dešavaju, ovo im je bilo fantastično iskustvo, bilo je divno iskustvo snimanja u studiju, sa toplom dobrodošlicom koju smo imali od domaćina. Verujem da će sve naredne pesme koje planiramo da snimimo biti još bolje i prihvaćenije“, kaže Antovićeva koja je profesor muzike sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti dečijeg horskog stvaralaštva i direktor Muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu.
Pored toga što se od drugih dečjih horova razlikuje po tome što a kapela izvodi duhovnu muziku, „horić“, kako ga zovu u Hramu, neobičan je i po tome što ima svog duhovnika, protojereja Dragana Šovljanskog, koji je i nekadašnji član dečjeg hora „Rastko“.
„Jako blisko sarađujemo, dogovaramo se oko svih aktivnosti, izbora repertoara, nastupa, razgovaramo o svemu. Trudimo se da izađemo iz Hrama koliko god je moguće, imali smo prethodne dve godine pandemije koje nisu bile zahvalne za bilo kakav veći rad, sada se polako vraćamo redovnim pevačkim tokovima. Ove godine planiramo veći angažman na festivalima i koncertima van Hrama“, kaže dirigent.

Praznik sa horom “Rastko”

Aleksandar Sofronijević, široj publici poznat kao harmonikaš i kompozitor narodnih melodija, oduševljen je saradnjom sa dečjim horom „Rastko“:
„Bilo koji žanr da radim, volim da slušam dečje pesme, ovo je bila idealna prilika da tako nešto uradim sa mojim saradnicima, nešto tako lepo. Kad je Snežana donela tekst, pitala je da li mogu da nađem melodiju, da snimimo, rekao sam, može sve, i pesma i spot. Zamolili smo glumca Milana Vasića da nam se pridruži, uživao sam u tom radu, svi u studiju smo se oduševili kad su dečica došla da pevaju, bio je praznik, toliko su divni, vaspitani“, kaže Sofronijević.
© Foto : Sputnjiku ustupio Hor RastkoHor "Rastko"
Hor Rastko - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Hor "Rastko"
On je tekstopiscu Snežani Miljković predložio da hor „Rastko“ uradi album „Sveci i životinje“. Tekstovi već postoje, saradnja se nastavlja.
„Biće i potpuno drugačijih aranžmana, nešto ću da komponujem ja, nešto kolege, kako kome bude dolazila inspiracija. Važno je da se sve svira uživo i da deci bude lepo i poučno“, kaže ovaj muzičar i dodaje da će, pored glumaca, na projektu koji deci treba da približi pravoslavlje, učestvovati i profesionalni pevači.

Kaži meni medo mali

Veliki ruski svetitelj Serafim Sarovski je živeo u šumi, moleći se Bogu u potpunom miru i samoći. Bio je prepun ljubavi za svu božju tvorevinu, ljude, životinje, biljke, insekte. Divlje zveri su osećale tu ljubav i dobrotu, dolazile u njegovu kolibu, a starac je sa njima delio obrok. Jedan ogromni mrki medved bio je stalni „posetilac”, opevan je u pesmi “Kaži meni medo mali“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Hor RastkoHor "Rastko" u spotu statira sa medvedićem Sarovskim koji je jedan od simbola kampanje tima "Mozaik prijatelja"
Hor Rastko - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2023
Hor "Rastko" u spotu statira sa medvedićem Sarovskim koji je jedan od simbola kampanje tima "Mozaik prijatelja"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala