- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Organizator antivladinog protesta priveden u Pragu – upozorio na šta se sprema Češka

© Foto : Sputnjiku ustupio Žarko JovanovićLadislav Vrabel se obraća okupljenima na Vaclavskom trgu
Ladislav Vrabel se obraća okupljenima na Vaclavskom trgu  - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Češka policija je po završetku antivladinih demonstracija u Pragu u subotu privela organizatora protesta Ladislava Vrabela zbog „uzbunjivanja javnosti“. Vrabel za Sputnjik kaže da je reč o govoru koji je održao u novembru kad je upozorio da se Češka kupovinom aviona f-35 priprema za nuklearni rat sa Rusijom.
Ladislav Vrabel navodi da su ga tokom protesta pojedinci zasuli sa deset litara farbe žute i plave boje. Jednog napadača pokušao je da zadrži Vrabelov prijatelj, ali je policija zatim napadače pustila da pobegnu.
Po završetku demonstracija ispred vlade na kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, dok je davao intervju prišlo mu je troje pripadnika kriminalastičke policije i priveli ga. Očekivao je da će ga smestiti u zatvor, ali su mu u policijskoj stanici rekli da ga hapse zbog mogućnosti da pobegne iz zemlje.
„Razlog za optužbu vidim sa protesta iz novembra kad sam govorio o avionu f-35 koje želi da kupi naša vlada. Rekao sam da je jedina razlika između 'gripena' (švedskih aviona) i f-35 ta što f-35 može nositi nuklearne rakete. F-35 je sporiji, teži za manipulaciju i sporiji u letu i jedini razlog da ga Češka kupi, a to je moja pretpostavka, jeste to što on može nositi nuklearno oružje.“
U svom govoru rekao je da, kako on to vidi, jedini razlog za kupovinu tog aviona jeste priprema za napad, pošto je češka vlada rekla da je ratu sa Rusijom, pa je logično zaključiti da vlada namerava da je napadne.
„Govor je trajao pet do sedam minuta, i u njemu sam izneo pretpostavke o politici nuklearnog naoružavanja i upozorio šta bi se moglo kriti iza kupovine tih aviona. To je bilo upozorenje, jer ako bismo napali Rusiju, Rusija bi odgovorila. To sam rekao i na osnovu toga žele da me osude i strpaju u zatvor“, kaže češki aktivista.
Vrabel je proveo nekoliko sati u policiji i za to vreme su mu uzeti DNK i otisci prstiju. Njegov advokat se po dolasku izjasnio da je Vrabel protivpravno priveden jer su po drugoj optužbi prošle nedelje proveli sedam sati na sudu, a optuženi se uredno odazvao pozivu.
Advokat je rekao da je privođenje nezakonito i da će se žaliti na policiju i državnog tužioca koji je naredio da ga privedu i da je ono za šta ga optužuju izvađeno iz konteksta. Suđenje za uzbunjivanje javnosti će se održati kad se prođe kompletna pravna procedura.
Protest antiglobalista u Pragu 28. septembra - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SVET
Tražimo da građani Češke odluče o kupovini gasa od Rusije! Poruka organizatora protesta u Pragu
Ladislav Vrabel, organizator antiglobalističkog protesta u Češkoj  - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
SVET
EKSKLUZIVNO Organizator protesta u Pragu: Okupirani smo, svuda zastave Ukrajine, okrenimo se Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala