- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka ministarka: Berlin se neće mešati ako Varšava Kijevu isporuči tenkove „leopard“

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKNemački tenkovi "leopard 2/A4"
Nemački tenkovi leopard 2/A4 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Pratite nas
Berlin se neće mešati ako Varšava isporuči svoje tenkove nemačke proizvodnje „leopard 2“ Kijevu, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok za francusku televiziju „El-Se-I“.
„Trenutno ovo pitanje nije postavljeno, međutim, da su nas pitali, mi ne bismo stajali na putu“, odgovorila je Berbokova na pitanje šta bi se desilo ako bi Poljska isporučila Ukrajini tenkove bez nemačkog odobrenja.
Zapadni mediji ranije su pisali da, iako su Poljska i Finska izrazile želju da isporuče Ukrajinu tenkove nemačke proizvodnje „leopard 2“, za to moraju da dobiju dozvolu Berlina zbog ograničenja izvoza oružja koje je usvojila Nemačka.
Nemački kancelar Olaf Šolc je prošle nedelje izjavio da se konsultuje sa saveznicima o mogućoj predaji tenkova Ukrajini, a da sve najave u ovoj oblasti treba da se dogovore sa partnerima. Sa svoje strane, vicekancelar Robert Habek primetio je da bi Berlinu bilo lakše da donese odluku u vezi sa isporukama tenkova ako bi prvo svoje tenkove predale Sjedinjene Američke Države.
Nemački vojnici pored tenkova Bufalo i Leopard  - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemački analitičar o isporučivanju tenkova Ukrajini: Gde je granica?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala